ПЛЕНУМ ЦК ПРОФСПІЛКИ «ПРО ВИКЛИКИ ЧАСУ ТА ЗАГРОЗИ ПРОФСПІЛКОВОМУ РУХУ І ЗАВДАННЯ ПРОФСПІЛКИ ТА ЇЇ ОРГАНІЗАЦІЙ І КОЛЕГІАЛЬНИХ ОРГАНІВ ВСІХ РІВНІВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ»

05.07.2019 - 14:37 | Категорія: Новини

4 липня поточного року відбувся ІІ Пленум Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України. В роботі Пленуму взяли участь голова Федерації Профспілок України – Григорій Осовий , заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Анатолій Корзун, Генеральний директор «ДТЕК Енерго» Дмитро Сахарук, голова Всеукраїнської організації роботодавців ПЕК – Анатолій Татаринов , голови первинних та територіальних організацій Профспілки, члени постійних комісій ЦК Профспілки.

Від Львівської територіальної організації Профспілки в роботі Пленуму взяли участь голова Олег Турчин, головний технічний інспектор Ярослав Стельмащук, головний бухгалтер Лідія Коваленко, голови первинних профспілкових організацій шахт та допоміжних підприємств.

Рішенням Пленуму було обрано заступником голови Профспілки- головним технічним інспектором Профспілки- Зиміна Андрія Олександровича.

З інформацією про стан справ у вугільній галузі виступили Генеральний директор «ДТЕК Енерго» Дмитро Сахарук ,заступник Міністра Міненерговугілля України Анатолій Корзун.

Генеральний директор ДТЕК Енерго у своєму виступі поінформував присутніх про наявну ситуацію, що склалася на енергетичному ринку України та висловив своє бачення щодо покращення справ у вугільній галузі. Також Дмитро Володимирович зазначив, що компанія ДТЕК зацікавлена в закупівлі вугілля з українських шахт, у зв’язку з чим, компанія переводить ТЕЦ з антрациту на газове вугілля.

Заступник Міністра Анатолій Корзун констатував той, факт, що на жаль, у державних шахт є проблема з реалізацією вугілля, тому що ДП «Держвуглепостач» фактично не працює у цьому напрямку. Стосовно заборгованості по заробітній платі, що нещодавно було перераховано державним вугледобувним підприємства понад 300 млн. грн. на погашення боргів по заробітній платі і на зараз борги з неї становлять 228 млн. грн.

Для подальшої виплати заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств, необхідно підтримати проект Закону України народного депутата Михайла Бондаря( реєстр. № 10307), – наголосив Анантолій Васильович.

Після надання інформації Дмитра Сахарука та Анатолія Корзуна відповіли на запитання , які ставили Бабіч В. М., Гордієнко В. І., Іванішин В. Т., Сиротюк Р. П., Турчин О. П., Юзефович В. Р.,Щербань В. П.,Калістратов Ю. І.,Злочівський В. П.,Віхоть Р. Г.,Продгорний В. В., Буяновський Д. В., Коноваллов О. Г.

З доповіддю по головному питанню «Про виклики часу та загрози профспілковому руху і завдання Профспілки та її організацій і колегіальних органів всіх рівнів в сучасних умовах» виступив голова Профспілки Віктор Турманов. У своєму виступі зосередив увагу на те, що в нинішніх умовах дійсності, в період нового витку протистояння та розладу в громадському суспільстві, виклики і загрози профспілковому руху ще більш окреслилися.

Вкрай негативний вплив на стан профспілкового руху має руйнація промисловості і в першу чергу — вугільної галузі, скорочення вітчизняного видобутку вугілля та відсутність належних умов для самореалізації громадян в Україні. Міграція вугільників в інші країни складає значні показники і тому втрата трудового потенціалу, особливо з числа молоді, стала однією із реальних загроз, як для вугільної промисловості в цілому, так і для нашої Профспілки зокрема. Профспілка та її організаційні ланки перебувають під постійним тиском негативних процесів, які відбуваються в економіці, соціальній, гуманітарній і трудовій сферах.
При цьому Урядом України, Міненерговугілля та іншими міністерствами практично не вживаються заходи щодо технічного розвитку і забезпечення сталої роботи вугільних підприємств та своєчасної і в повному обсязі виплати шахтарям заробітної плати з погашенням наявної заборгованості з неї, яка на цей час складає майже 300 млн. грн. А на конкретні пропозиції Профспілки щодо вирішення нагальних питань вугільної галузі на відповідні колективні заяви, звернення, листи від профспілкових організацій, прийняті у тому числі і під час проведення протестних акцій, влада майже не реагує, незважаючи на всі її запевнення щодо невідкладного вжиття всіх необхідних заходів з вирішення порушених питань.
Також голова Профспілки звернув увагу присутніх на необхідності удосконалення положень чинних законів України «Про колективні договори і угоди» та «Про соціальний діалог».

Одним із завдань Профспілки в наступний період має стати недопущення прийняття нового законодавства для вирішення фінансових проблем держави в неконституційний спосіб, в тому числі шляхом скасування пільг та гарантій, які встановлені законами, а також повернення вже раніше скасованих.

Суттєвої уваги та удосконалення потребує робота з формування кадрового резерву всіх організаційних ланок Профспілки, а також – повсякденна робота з молоддю, чисельність якої на сьогодні складає 40 % загального складу членів Укрвуглепрофспілки.

В новітніх умовах політичного розвитку країни профспілкові органи всіх рівнів повинні спрямувати свої зусилля на співпрацю з новообраними народними депутатами, Урядом України та відповідними Міністерствами і відомствами у напрямку подальшого удосконалення законодавчої і нормативно-правової бази та реалізації відповідних Програм, спрямованих на пріоритетність захисту соціальних прав працівників вугільної галузі та забезпечення сталої роботи і розвитку вугледобувних підприємств країни.

Багато негараздів та невирішених питань, що потребують уваги Профспілки є сфера охорона праці. Становище найманих працівників, інтереси яких представляє Профспілка, з кожним роком погіршується. Реалізація повноважень виборних органів Профспілки щодо захисту життя та здоров’я своїх спілчан останнім час ускладнюється через відсутність повноцінного соціального діалогу, ігнорування вимогами та пропозиціями профспілок, реалізації не виваженої та антисоціальної політики Уряду.

Основою забезпечення виконання статутних завдань Профспілки залишається виконавська дисципліна керівників і профспілкових органів щодо виконання прийнятих колегіальних рішень. В цьому напрямку необхідне ЦК Профспілки вироблення та здійснення конкретних дієвих заходів щодо її посилення на всіх організаційних рівнях Профспілки.

При цьому забезпечити належний захист трудових, соціально-економічних прав членів Профспілки можна тільки на міцній фінансовій основі, стабільній організаційно-фінансової роботі профспілкових організацій на місцях та раціональну витрачанні коштів в організаціях Профспілки всіх рівнів відповідно до Статуту Профспілки.

В обговоренні даного питання взяли участь голови територіальних та первинних організацій Профспілки : Бабіч В. М., Іванішин В. Т., Селіванов А. Д., Щербань В. П., Юзефович В. Р., Осовий Г. В., Турчин О. П..

У своєму виступі Голова Львівської територіальної організації Профспілки вугільників Олег Турчин звернув увагу на проблемні питання вугільників Львівщини і галузі в цілому наголосив, що Профспілка має бути єдиною, тому що тільки спільними зусиллями можливо досягти позитивних зрушень у вугільному секторі. Додав, що обов’язково потрібно накопичувати страйковий фонд, який дасть змогу більш дієво протистояти владі у захисті прав та інтересів шахтарів та їх сімей. Запевнив, що і надалі всі правові важелі профспілкової роботи будуть направлені на захист шахтарів.

Було прийнято рішення про підтримку запропонованого проекту Постанови із зазначеного питання з внесеними членами ЦК Профспілки доповненнями та зауваженнями .

Також на засіданні Пленуму було розглянуто інші питання, що стосуються організаційної діяльності Профспілки по відповідним напрямкам.

За матеріалами сайту Укрвуглепрфспілки

Коментування вимкнене.