ПРЕЗИДІЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО КОМІТЕТУ ПРОФСПІЛКИ

21.12.2018 - 20:24 | Категорія: Новини

20 грудня, в Києві відбулося засідання Президії Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України, в якому взяв участь голова ЛТОППВПУ Олег Турчин.

На засіданні були розглянуті питання різних напрямків діяльності Профспілки.
«Про підготовку та проведення колдоговірної кампанії у 2019 році» доповідав заступник голови Профспілки Валерій Мамченко. Він зазначив, що протягом останніх років, незважаючи на подальше поглиблення кризи у вугільній промисловості та нерезультативного реформування галузі у Профспілці однак діє 197 колективних договорів.

Протягом 2017-2018 років територіальні та первинні організації Профспілки активно брали участь у наданні пропозицій змін і доповнень до Галузевої угоди (понад 76), які були винесені на переговори із стороною роботодавців. Так Робоча комісія розглянула 154 пропозиції Сторін. Після завершення переговорного процесу, повноважними представниками Сторін були погоджені і підписані зміни і доповнення до Галузевої угоди.

Обговоривши питання Президія вирішила: затвердити Комплексний план проведення колдоговірної кампанії на підприємствах вугільної промисловості у 2019 році, керівництво Профспілки повинно в січні 2019 року ініціювати переговори щодо внесення змін та доповнень до чинної Галузевої угоди між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, іншими державними органами, власниками (об’єднаннями власників), що діють у вугільній галузі, і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості в частині підвищення мінімальної галузевої гарантії з оплати праці та до 01.02.2019 року узагальнити пропозиції територіальних та первинних організацій Профспілки щодо внесення змін та доповнень до Галузевої угоди.

Крім того, територіальним і первинним організаціям Профспілки при прийнятті змін та доповнень до колективних договорів і Галузевої угоди домагатися в першу чергу недопущення масового скорочення працівників, забезпечення своєчасної і в повному обсязі виплати поточної заробітної плати працівникам та погашення протягом I півріччя 2019 року наявних боргів з неї, щорічного зростання мінімальної галузевої гарантії з оплати праці не менше, ніж 25%, обов’язкового погодження з Профспілкою питання зміни суттєвих умов праці.

Також у рішенні Президії  було рекомендовано Профспілковим організаціям усіх рівнів при проведенні колдоговірної кампанії керуватися діючими «Методичними рекомендаціями з організації колдоговірної роботи на підприємствах і в організаціях вугільної промисловості України», Головними завданнями Профспілки на 2018-2023 роки і змінами та доповненнями до Галузевої угоди від 23 жовтня 2018 року, а також взяти до уваги Меморандум Федерації профспілок України та Федерації роботодавців України .

Окрім цього, на засіданні Президії було затверджено «Заходи щодо реалізації критичних зауважень та пропозицій делегатів V З’їзду Профспілки».

Основними з цих заходів є питання, що стосуються сталої господарсько-фінансової діяльності вугледобувних підприємств галузі, незадовільного рівня заробітної плати працівників, порушень та подальшого наступу на соціально-економічні права і гарантії шахтарів, а також необхідності покращення профспілкової роботи та дисципліни виборних органів організаційних ланок всіх рівнів Укрвуглепрофспілки.

Підсумовуючи роботу Президії голова Профспілки Віктор Турманов стисло розповів про стан справ у вугільній галузі та окреслив основні напрями роботи Профспілки щодо покращення існуючої ситуації в галузі. Зокрема, голова Профспілки зазначив, що завдяки наполегливості Профспілки та всебічній підтримці Народного депутата Михайла Бондара 18 грудня Верховна Рада України прийняла Закон № 9049 «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для забезпечення державної політики у вугільній галузі» (продовження мораторію на банкрутство державних шахт до 2022 року).

Члени Президії висловили вдячність автору законодавчої ініціативи Народному депутату України Михайлу Бондарю, іншим співавторам та всім 230 народним депутатам, які підтримали такий важливий для шахтарів закон.

Також Віктор Турманов поінформував присутніх, що народним депутатом України Михайлом Бондарем 19 грудня поточного року зареєстровано проект Закону про внесення змін до Закону України “Про ринок електричної енергії” щодо безперебійного постачання електричної енергії деяким суб’єктам господарювання державної та комунальної форми власності (реєстр. № 9418). Ця законодавча ініціатива передбачає ряд заходів з удосконалення правових засад захисту інтересів споживачів електричної енергії, сталого функціонування ринку електричної енергії, надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам, стабільної, безперебійної роботи підприємств електроенергетичної промисловості, в першу чергу – вугільної галузі, комплексного та зваженого запровадження нового ринку електричної енергії.

В законопроекті запропоновано на перехідний період з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2020 року передбачити можливість постачання електричної енергії на умовах універсальної послуги додатково вугледобувним підприємствам державної форми власності.

Крім того, Президія розглянула питання, що стосуються організаційної діяльності Профспілки та її структурних підрозділів.

За матеріалами сайту Укрвуглепрофспілки

Коментування вимкнене.