НАГАЛЬНІ ПИТАННЯ ДП “ЛЬВІВВУГІЛЛЯ” ОБГОВОРИЛИ В ПРЯМОМУ ЕФІРІ РАДІО «СОКАЛЬ»

15.06.2018 - 14:35 | Категорія: Львіввугілля, Новини

14 червня, в прямому ефірі радіо «Сокаль», в передачі «Перехрестя думок» (ведучий Олександр Новацький) її учасники т.в.о. генерального директора ДП «Львіввугілля» Олег Акімов, в.о. голови Львівської територіальної організації Профспілки вугільників Ярослав Стельмащук, голова профспілкової організації шахти «Степова» Незалежної профспілки гірників України Василь Семканич, голова підкомітету з питань вугільної промисловості парламентського профільного комітету, народний депутат України Михайло Бондар, голова Сокальської РДА Роман Токай, секретар Червоноградської міської ради Олександр Грасулов і депутат обласної ради, голова тимчасової комісії Львівської облради Ігор Грабінський обговорювали питання діяльності ДП «Львіввугілля» в умовах сьогодення, проблеми і перспективи.

Перший керівник держпідприємства Олег Акімов охарактеризував ситуацію на підприємстві, окреслив коло проблем, які є на сьогодні. Наголосив, що у 2018 році ДП «Львіввугілля» виконує поставлені завдання з вуглевидобутку і проходження гірничих виробок, згідно плану вводять в дію нові лави та фактично ДП «Львіввугілля» виходить на строки вчасної виплати заробітної плати. Проблемою є відвантаження вугільної продукції на збагачувальну фабрику ПАТ «Львівська вугільна компанія», яка фактично ігнорує прийом вугілля на збагачення, в зв’язку з чим на складах накопичилося понад 80 тисяч рядового вугілля, а в теперішніх умовах високої температури, це не лише втрата її цінності, але і загроза виникнення пожежі. Крім того, в недостатній кількості відвантажується вугілля на Добротвірську ТЕС і зараз відправляють видобуте вугілля  на Трипільську ТЕС, а це 600 км плече перевезення. Як наслідок витрати на залізницю і нестача пустих вагонів під завантаження.

Про проблеми з відвантаженням вугілля на збагачувальну фабрику говорили усі учасники прямого ефіру. Зокрема, обласний депутат, голова спеціальної тимчасової слідчої комісії з питань вугільників Ігор Грабінський, а також народний депутат України, голова підкомітету з питань вугільної промисловості Михайло Бондар.

Також Михайло Бондар розповів про співпрацю з ДП «Львіввугілля», про роботу, яка ведеться в напрямку фінансового забезпечення модернізації шахт, виплати заробітної плати, а також збереження цілісності державного підприємства. Крім того, він поділився інформацією щодо долі збагачувальної фабрики, яку держава має намір повернути у власність. Наразі ж дані питання розглядаються в судах.

В.о. голови Львівської територіальної організації Профспілки вугільників Ярослав Стельмащук крім вищеназваних питань відвантаження вугілля на ТЕС і збагачувальну фабрику, торкнувся не менш важливого питання – сплати ЄСВ до пенсійного фонду, оскільки через заборгованість працівникам держпідприємства не можуть вчасно оформити вихід на пенсію і провести нарахування.

Про співпрацю із вугільниками та підтримку ДП «Львіввугілля» висловились голова Сокальської РДА Роман Токай і секретар Червоноградської міськради Олександр Грасулов. ДП «Львіввугілля» і надалі є бюджетоутворюючим для Сокальського району і шахтарського Червонограда. Частка наповнення районного бюджету вугільниками складає майже 50%, Червонограда – понад 30%. Крім того, це співпраця в напрямку втілення певних соціальних проектів, робочі місця для 8 104 мешканців регіону. В разі реформування держпідприємства та реструктуризації шахт, обов’язково відбудеться скорочення та закриття частини шахт через нерентабельність. Тоді вже не буде таких відрахувань, значна кількість сімей буде змушена шукати роботу за межами регіону, або навіть країни. Отже, влада на місцях, запевнили очільники району та міста, підтримуючи позицію керівництва держпідприємства і шахтарських профспілок, однозначно виступає за збереження цілісного майнового комплексу ДП «Львіввугілля», більш того всіляко сприятиме його розвитку і в майбутньому .

Профспілки подякували керівництву ДП «Львіввугілля» за тверду позицію щодо збереження цілісного майнового комплексу, за підняття рівня заробітної плати для працівників найважчих підземних професій наприкінці минулого року та запевнили, що налаштовані на захист цілісності держпідприємства, збереження шахт регіону, та відстоюванні питання відвантаження вугілля в необхідних кількостях на ТЕС і збагачувальну фабрику. Оскільки від останнього напряму залежить реалізація товарної продукції та отримання прибутків, що мають йти на заробітну плату шахтарів ДП «Львіввугілля» та їх оздоровлення, модернізацію шахт і забезпечення безпеки вугільників.

Залишіть коментар

*

*

*

* Обов’язкові поля