НАЦІОНАЛЬНИЙ ФОРУМ: БЕЗПЕКА ПРАЦІ – ПРІОРИТЕТ ДЛЯ ПРОФСПІЛОК

24.05.2018 - 15:36 | Категорія: Новини

Важливі та актуальні питання забезпечення гідних умов та безпеки праці обговорили 23 травня в Києві учасники Національного форуму «Безпека праці в Україні: необхідність якісних змін для кращого захисту життя та здоров’я працівників. Через 100-річчя профспілкового досвіду – до європейських стандартів захисту». Форум відбувся згідно з розпорядженням Голови ФПУ та з нагоди 100-річчя від дня утворення технічної інспекції праці профспілок.

У заході взяли участь представники Мінсоцполітики, Держпраці, Фонду соціального страхування України, Представництва МОП в Україні, інших установ та організацій, що опікуються проблемами охорони праці і здоров’я, технічні інспектори праці, ветерани технічної інспекції праці, представники профспілок, соціальні партнери.
З вітальним словом до учасників форуму звернулись Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега, ветеран технічної інспекції праці В’ячеслав Петров.

За свою 100-річну діяльність технічна інспекція праці профспілок зазнала чимало змін та перетворень. Змінювалися також її назва ї підпорядкованість. Але головне завдання залишалось незмінним – охорона життя, здоров’я і праці, зокрема шляхом здійснення заходів з організації технічного нагляду. На початку своєї діяльності інспектори праці були наділені широким спектром прав щодо виконання своїх обов’язків, які розповсюджувалися і на побут.

З введенням в дію 24 листопада 1992 року Закону України «Про охорону праці» та передачею державного нагляду за охороною праці від профспілок до держави вона була значно скорочена і почала здійснювати лише громадський контроль за додержанням роботодавцями законодавства про охорону праці та захищати права працюючих.

Сьогодні, незважаючи на складні соціальні та економічні умови в країні, незначний кількісний склад, технічна інспекція праці перебуває на одній із найважливіших ділянок профспілкової діяльності, продовжує виконувати покладену на неї гуманну функцію захисту життя і здоров’я працівників.

За матеріалами сайту ФПУ

http://fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/okhorona-pratsi-i-zdorov-ya/14073-1

Залишіть коментар

*

*

*

* Обов’язкові поля