ЗАСІДАННЯ ПРЕЗИДІЇ ЦК ПРОФСПІЛКИ

19.04.2018 - 23:22 | Теґи: | Категорія: Новини

17 квітня відбулося засідання Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України. На порядку денному були розглянуті питання: «Про хід переговорів по внесенню змін і доповнень до Галузевої угоди та стан виплати заробітної плати в поточному році” та “Про хід підготовки до V З’їзду ЦК Профспілки”.

По даному питанню доповів Перший заступник голови Профспілки Валерій Мамченко. Який зазначив, що починаючи з 13 березня 2017 в ході колективних переговорів між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, іншими державними органами, власниками (об’єднаннями власників), що діють у вугільній галузі, і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості Робочою комісією було схвалено 53 пропозиції запропонованих змін і доповнень до Галузевої угоди. На завершальний етап переговорів виносяться зміни і доповнення до 22 пунктів Угоди, основними з яких є пропозиції з питань галузевих гарантій оплати праці і пов’язаних з мінімальною заробітною платою норм відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» № 1774-19 від 15.12.2017 року.

Разом з тим, незважаючи на неодноразові зустрічі керівників Сторін підписантів Угоди, до сьогоднішнього часу не досягнуто узгодженої позиції щодо визначення мінімальної галузевої гарантії з оплати праці.

Роботодавцями не приймається пропозиція профспілок щодо формування тарифної сітки (схеми посадових окладів) на підприємствах на основі тарифних ставок робітників першого розряду, які встановлюються в розмірах, не меншому за підвищений на 10% прожитковий мінімум для працездатних осіб, визначений на календарний рік Законом України про Державний бюджет України.

Враховуючи вище викладене, Профспілка працівників вугільної промисловості України вважає за доцільне підписання змін і доповнень до Галузевої угоди з протоколом розбіжності. І це надасть право Профспілці в подальшому проводити перемовини по відстоюванню своїх позицій щодо підвищення заробітної плати працівникам вугільних підприємств.

Стосовно виплати заробітної плати в поточному році поінформував голова Профспілки Віктор Турманов. Зокрема він зазначив, що  для стабільної виплати заробітної плати шахтарям в поточному році необхідно внести зміни до Державного бюджету України на 2018 рік щодо збільшення фінансування вугільної галузі.

Позиція Профспілки протягом останніх років стосовно подальшої долі державних вугледобувних підприємств однозначна – реформування і розвиток їх можливий тільки за умови державного фінансування галузі на відновлення виробничих потужностей, технічне переоснащення і модернізацію виробництва, відповідно до розрахунків спеціалістів Міненерговугілля України, наукових експертів та фахівців галузі після їх всебічного обговорення за умови технологічного переоснащення підприємств, забезпечення їх технологічно безпечної діяльності, а також своєчасної виплати заробітної плати працівників. Для цього на думку фахівців треба протягом двох – трьох років інвестувати в галузь щорічно 6,0 млрд. грн.

Також слід відмітити, що для збереження галузі необхідно продовжити мораторій на банкрутство вугледобувних підприємств до остаточного завершення процесів реформування.

Разом з тим на сьогодні крім заяв Міністра енергетики та вугільної промисловості України І. Насалика з питань реформування і розвитку галузі та обіцянок трудовим колективам вугледобувних підприємств про зустрічі в шахтарських регіонах позитивних змін в державному секторі не відбувається, а навпаки з кожним днем погіршується стан роботи та зростає соціальна напруга серед шахтарів.

В обговоренні питання порядку денного взяли участь голови територіальних організацій Укрвуглепрофспілки. В своїх виступах представники профспілкових організацій (Львівську територіальну організацію профспілки вугільників представляв Ярослав Стельмащук, головний технічний інспектор праці) наголошували на злободенних питаннях своїх підприємств. Це питання виплати заробітної плати працівникам та погашення існуюючої заборгованості, відвантаження вугільної продукції. Питання відтоку кадрів з вугільних підприємств.

Враховуючи вищевикладене Президія ЦК Профспілки вирішила:

1. Направити звернення до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана щодо критичної ситуації в галузі і невідкладного вжиття заходів з виконання Плану заходів щодо реалізації Концепції реформування та розвитку вугільної промисловості на період до 2020 року. (Звернення додається)

Звернення

2. Підтримати позицію профспілок стосовно змін і доповнень до 22 пунктів Галузевої угоди, основними з яких є пропозиції з питань галузевих гарантій оплати праці і пов’язаних з мінімальною заробітною платою норм відповідно до чинного законодавства.

3. Вимагати від Міністра енергетики та вугільної промисловості України
Насалика І.С.:

– в найкоротший термін підготувати та ініціювати перед Кабінетом Міністрів України внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» щодо збільшення фінансування вугільної галузі, відповідно розрахунків Міністерства;

– підготувати та ініціювати перед Кабінетом Міністрів України законопроект щодо продовження мораторію на банкрутство вугледобувних підприємств на період реформування;

– забезпечити фінансове збалансування роботи підприємств галузі.
4. Вимагати від Генерального директора ДТЕК Тимченка М.В. перегляду діючого рівня оплати праці працівників відповідно до виробничих показників та продуктивності праці.

5. Керівникам підприємств вугільної галузі всіх форм власності:
– забезпечити погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам та своєчасну її виплату;

– з метою припинення відтоку кваліфікованих працівників підприємств галузі забезпечити підвищення заробітної плати працівникам відповідно до законодавства та Галузевої угоди.

6. Головам профспілкових організацій усіх рівнів довести до відома трудових колективів дане рішення Президії ЦК.

7. Дану постанову направити Кабінету Міністрів України, Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, ДТЕК, Всеукраїнському об’єднанню організацій роботодавців вугільної промисловості, Федерації профспілок України та Національній службі посередництва і примирення.

На засіданні Президії було розглянуто ряд поточних питань, пов’язаних з організаційною діяльністю Профспілки.

Залишіть коментар

*

*

*

* Обов’язкові поля