ПІДСУМКИ РОБОТИ ІX ПЛЕНУМУ УКРВУГЛЕПРОФСПІЛКИ

20.02.2018 - 18:58 | Категорія: Новини

Засідання розширеного Пленуму Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України відбулося 19 лютого в Києві, де основним було питання «Про наявну ситуацію у вугільній промисловості та заходи щодо забезпечення сталої роботи вугільних підприємств».

Участь в роботі Пленуму взяли народний депутат України Михайло Бондар, заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Анатолій Корзун, представники ДТЕКу, ФПУ, генеральні директори держпідприємств. Від ДП «Львіввугілля» т.в.о. генерального директора Олег Акімов, Львівську територіальну організацію Профспілки вугільників представляли голови первинних профспілкових організацій шахт та допоміжних підприємств на чолі з головою Олегом Турчиним.

На Пленумі обговорювалася тема залежності української енергетики від іноземного вугілля, яке, на думку присутніх, вбиває українську вугледобувну галузь та створює критичні загрози для енергетичної безпеки країни.

Країна витрачає мільйони доларів на закупку іноземного вугілля, при цьому заборгованість перед українськими шахтарями на державних підприємствах досягла критичної відмітки – майже 900 млн гривень за 2015-2018 рр.

З виступів голів теркомів очевидно, що шахтарі повністю готові забезпечити вітчизняну енергетику вугіллям. Зокрема, державні шахти вже зараз готові дати країні на 1 млн тонн вугілля більше.

Олег Турчин підняв болюче для ДП «Львіввугілля» питання відвантаження вугілля на Бурштинську та Добротвірські ТЕС, які розташовані поруч, адже від самого початку ці підприємства будувались під вугілля з Львівських та Волинських шахт. Нагадаємо, сьогодні держпідприємство відвантажує свою продукцію на Трипільську ТЕС.

Крім того, обговорювали питання заробітної плати, її рівень, вчасність виплат, говорили про фінансування та модернізацію галузі. Слід відзначити, що навіть такий незначний рівень фінансування за останні три роки був досягнутий лише завдяки наполегливих дій Профспілки, неодноразових звернень до керівників Уряду всіх рівнів, Народних депутатів України, а також акціям протесту в місті Києві та шахтарських регіонах.

Отже обговоривши усі питання, заслухавши виступи присутніх та з метою забезпечення умов для сталої діяльності вугледобувних підприємств та початку їх реформування, а також недопущення подальшого поглиблення фінансово-економічної кризи і упередження загострення соціальної напруги у вугільних регіонах учасники ІХ Пленуму ЦК Профспілки вирішили:

Голові Профспілки звернутися від імені Пленуму ЦК Профспілки до:  

Президента України П. Порошенка, як гаранта Конституції України, щодо усунення причин порушення конституційних прав працівників вугільної галузі на своєчасне отримання винагороди за працю;

Прем’єр-міністра України В. Гройсмана щодо: проведення найближчим часом під своїм головуванням наради в Кабінеті Міністрів України за участі Голови Профспілки, міністрів енергетики та вугільної промисловості, фінансів, економічного розвитку і торгівлі, соціальної політики, голів облдержадміністрацій вугільних регіонів та керівників вугільних підприємств та керівників їх профспілкових організацій з питань стабілізації діяльності роботи та реформування державних вугледобувних підприємств; термінового вжиття заходів по удосконаленню законодавства, яким врегульовані питання збору та ведення обліку єдиного внеску, шляхом заборони зарахування поточних платежів для погашення боргів минулих років, а також самостійних дій Пенсійного фонду України щодо зміни призначення поточних платежів, що призводить до порушення законних прав та інтересів застрахованих осіб;

Голови Федерації профспілок України Г. Осового щодо невиконання вимог профспілок, в тому числі по вугільній галузі;.

Віце-прем’єр-міністра України В. Кістіона стосовно поновлення системної роботи Міжвідомчої робочої групи з питань врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості.

  1. Вимагати від керівництва Міністерства енергетики та вугільної промисловості України: В найкоротший термін підготувати та ініціювати перед Кабінетом Міністрів України внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» щодо збільшення фінансування вугільної галузі, відповідно до раніше наданих Міністерством пропозицій, погоджених Профспілкою та законодавчих змін в частині реструктуризації і ліквідації заборгованості та оподаткування вугледобувних підприємств.

Припинити дії щодо реорганізації державних вугледобувних підприємств до затвердження Комплексної програми роботи вугільних підприємств на період до 2020 року.

  1. Вимагати від керівників підприємств вугільної промисловості всіх форм власності: Забезпечити своєчасну виплату поточної заробітної плати працівникам та підвищення її рівня відповідно до Галузевої угоди та колективних договорів. Не допускати в односторонньому порядку звуження соціально-економічних та трудових прав і гарантій, передбачених Галузевою угодою та колективними договорами. Забезпечити дотримання Галузевої угоди стосовно погодження нормативно-розпорядчих документів з профспілковими органами відповідного рівня.
  1. У разі невнесення Урядом змін і доповнень до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» щодо додаткового фінансування вугільної галузі та невиконання пункту 5 в частині своєчасної виплати поточної заробітної плати та підвищення її рівня:

Виборним органам профспілкових організацій усіх рівнів разом з членами Профспілки розпочати підготовку проведення акцій протесту на місцях і в місті Києві, в тому числі тривалого пікетування Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Компанії ДТЕК, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, регіональних та місцевих органів виконавчої влади вугільних регіонів.

Цю постанову було направлено Президенту України, Кабінету Міністрів України, Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, ДТЕК, Всеукраїнському об’єднанню організацій роботодавців вугільної промисловості, Федерації профспілок України та Національній службі посередництва і примирення.

Залишіть коментар

*

*

*

* Обов’язкові поля