ЦЕНТРАЛЬНИЙ КОМІТЕТ УКРВУГЛЕПРОФСПІЛКИ ЗВЕРНУВСЯ ДО ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ ВОЛОДИМИРА ГРОЙСМАНА З ПИТАНЬ БЮДЖЕТНОГО ФІНАНСУВАННЯ ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ

31.08.2017 - 12:25 | Категорія: Новини, Профспілки

29 серпня Голова Профспілки Віктор Турманов звернувся до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з приводу подальшого забезпечення необхідним бюджетним фінансуванням державних вугільних підприємств.

Незважаючи на вжиті відповідні заходи напередодні Дня шахтаря із виплати поточної заробітної плати працівникам та погашення заборгованості з неї, ситуація залишається напруженою. В багатьох трудових колективах заробітна плата виплачена не в повному обсязі. Залишилася і частина боргів за минулий період. Тому необхідні дії Уряду, спрямовані на повне вирішення даного питання – як в поточному році, так і в наступному.

Оскільки передбачений обсяг видатків на цей рік за бюджетною програмою «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції» у сумі 1 млрд. 429 млн. грн. вже використано, необхідно внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» щодо збільшення видатків за даною програмою на 888 млн. гривень. І тільки шляхом виділення цих коштів – можливо буде вийти на рівень забезпечення виплати заробітної плати працівникам вугільної промисловості до кінця 2017 року.

На 2018 рік перспектива вирішення даного питання ще більш складна. Відповідно до граничних обсягів доведених Мінфіном України щодо підготовки бюджетних запитів до проекту державного бюджету на 2018 рік та проекту прогнозу на 2018-2020 роки – фінансування вугільної галузі передбачено лише по двох бюджетних програмах, а саме: «Реструктуризація вугільної та торфодобувної промисловості» – 765 млн. грн. та «Гірничорятувальні заходи на вугледобувних підприємствах» – по 290 млн. гривень.

На 2018-2020 роки не передбачається взагалі видатків бюджету за наступними бюджетними програмами, які до речі фінансуються у 2017 році, це: «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції», «Державна підтримка будівництва шахти № 10 «Нововолинська» та «Заходи з охорони праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних підприємствах».

У зверненні зазначено, що такі обсяги бюджетного фінансування є згубними для вугільної галузі та в найкоротший термін призведуть до фінансового краху більшості шахт і значних соціальних потрясінь з непередбачуваними наслідками в шахтарських регіонах.

Віктор Турманов зазначив, що в даній ситуації реформування вугільної галузі неможливе без належного фінансування капітальних вкладень для стабілізації роботи підприємств і забезпечення технологічно безпечної їх діяльності та насамперед – без повного погашення заборгованості із заробітної плати працівникам і подальшої її сталої виплати у повному обсязі.

Тому, з метою створення сприятливих умов для подальшого реформування державного сектору вугільної промисловості шляхом його оптимізації та реструктуризації необхідно згідно розрахунків Міненерговугілля України передбачити на 2018 рік наступні обсяги фінансування за наступними бюджетними програмами:

– «Реструктуризація вугільної та торфодобувної промисловості» – 840 млн. грн.;

– «Гірничорятувальні заходи на вугледобувних підприємствах» – 360 млн.грн.;

– «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції» – 3 млрд. грн.;

– «Заходи з охорони праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних підприємствах» – 200 млн.грн.;

– «Державна підтримка будівництва вугле- та торфодобувних підприємств, технічне переоснащення зазначених підприємств» – 2 млрд. 600 млн. грн.;

-«Державна підтримка будівництва шахти № 10 «Нововолинська» – 600 млн. гривень.

Президією Центрального комітету Профспілки запропоновано Прем’єр-міністру України доручити Міністерству фінансів України підготувати проект відповідних змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» щодо збільшення видатків на вугільну промисловість, а також до проекту бюджету на 2018 рік із врахуванням вищезазначених пропозицій.

За матеріалами сайту  Профспілки працівників вугільної промисловості України

Залишіть коментар

*

*

*

* Обов’язкові поля