КОНФЕРЕНЦІЯ ТРУДОВОГО КОЛЕКТИВНОГО ДОГОВОРУ ДП “ЛЬВІВВУГІЛЛЯ”

18.07.2017 - 15:19 | Категорія: Новини, Профспілки

В Сокалі, 14 липня 2017 року відбулася Конференція трудового колективу державного підприємства «Львіввугілля», в роботі якої взяли участь 55 делегатів Львівської територіальної організації Профспілки вугільників та Регіонального об’єднання НПГУ м. Червонограда. За участю першого заступника голови Львівської ОДА Ростислава Замлинського, секретаря Червоноградської міської ради Олександра Грасулова, голови Сокальської РДА Романа Токая, генерального директора ДП «Львіввугілля» Андрія Дяченка, директорів шахт та допоміжних підприємств. Головував Олег Турчин, голова Львівської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості України.

Після обрання президії, затвердження регламенту та порядку денного, обрання комісій Ярослав Стельмащук, правовий-технічний інспектор праці Львівської територіальної організації профспілки вугільників підбив підсумки щодо виконання умов трудового колективного договору за 2016 рік.

В своєму звіті перший керівник держпідприємства Андрій Дяченко не зупиняючись на сухих статистичних даних роботи вуглевидобувних підприємств, звернув увагу присутніх на заходи, які проводились протягом 2016 року. Нагадав генеральний директор про вдале для шахтарів завершення 2016 року, коли 28 грудня Верховна Рада України проголосувала про виділення коштів на покриття заборгованості по заробітній платі працівникам вуглевидобувних підприємств та оптимістичний початок 2017року.

З глибоким сумом згадав березневу трагедію на «Степовій», яка залишила глибокий емоційний слід у всіх і на два місяці вивела вугільне підприємство з видобувного процесу, що відбилося на економічних показниках. Крім того, шахта «Великомостівська» зробила вимушений перехід з лави в лаву в травні поточного року.

  • Сьогодні ми вийшли на певний рівень, виділено 56,8 млн.грн, які ми в першу чергу скерували на підготовку лав по шахтах «Відродження», «Степова», «Лісова». Результат очевидний. Вийшли на середньодобовий вуглевидобуток 4800 тонн, до вересня місяця буде введено ще три лави. Можу запевнити, вас, що в трані 2018 року ДП «Львіввугілля» буде збалансовано в очисній лінії та товарній продукції, але нам потрібно вийти на вуглевидобуток 5,5 тис. тонн на добу.

 

Андрій Дяченко наголосив, що сьогодні велика увага приділяється для підготовки очисної лінії, в порівняні з 2015 року майже в два рази більше виділяється коштів на охорону праці, хоча ця сума не є достатньою, також частково виділені кошти на культмасову і оздоровчу роботу, говорив про розгляд надання кредитних коштів в сумі 112 млн грн., розвиток шахт «Степова» – Північний блок і «Відродження» – стругова установка.

  • Якщо ми виконаємо виробничі показники, тоді у нас автоматично все стане на свої місця.

На завершення свого звіту, Андрій Павлович подякував усім за підтримку і плідну співпрацю в 2016 році.

  • Хочу подякувати всім обласній владі, органам місцевого самоврядування, депутатам, профспілкам за ту роботу, яку ми провели в 2016 році. Те що вимагали профспілки: підняття ціни на вугілля, тарифних ставок і багато чого іншого дає свої результати. Не зразу, а поступово. Головне знати, що ми рухаємося в правильному напрямку.

Свою співдоповідь Олег Турчин, голова Львівської територіальної організації Профспілки вугільників розпочав з подій 2015 року, коли невиконання Коаліційної угоди з 2015 року в частині реформування вугільної галузі і відсутність державної підтримки та перспектив розвитку зменшили доходи шахтарів до критичної межі виживання і змусило профспілку організовувати акції протесту, для елементарного – виплати заробленої заробітної плати шахтарям. Так у протягом 2015 -2016 року Львівською територіальною організацією профспілки вугільників було проведено 16 акцій щодо захисту соціально-економічних інтересів спілчан і всіх шахтарів регіону.

– Нажаль ці акції продовжуються і сьогодні – констатував Олег Турчин, – Результатами цієї важкої боротьби стало те, що нам разом з вами вдалося відкрити статтю в Державному бюджеті по держпідтримці, майже погасити заборгованість по заробітній платі, а найголовніше те, що влада почала розуміти, що шахтарський рух це дуже серйозна сила.

Крім того, підняв питання забезпечення ЗІЗ та спецодягом, недостатність яких тягне за собою професійні захворювання. Адже в Колективному договорі прописан пункт, в якому йдеться щодо зобов’язання профспілок з питань охорони праці.

  • Саме головне те, що негативний результат дало те, що в 2015, 2016, 2017 роках в прийнятті Держбюджету України було викинуто статтю «По охороні праці». І саме страшне сталось в березні 2017 року, коли при вибуху газу метану на шахті «Степова» загинуло 8 працівників і 26 працівників травмовано. Це був страшний випадок в ДП «Львіввугілля». В 2016 році на відокремлених підрозділах ДП “Львіввугілля” сталося 119 нещасних випадки, пов’язаних з виробництвом, в тому числі 5   випадків, що підлягають спеціальному розслідуванню, з них 1 смертельний і  3  з тяжкими наслідками.

говорили про актуальне: про ситуацію з забезпеченням ЗІЗ та ЗКЗ, відрахування коштів на оздоровчу, культурно – масову, спортивну роботу. На думку профспілок фінансування на ці напрямки роботи є недостатнім, але розуміння ситуації є, враховуючи економічний стан держпідприємства, багато заходів: оздоровлення, відпочинок, спорт – фінансуються за власний кошт профкомів.

Крім того, Олег Петрович прозвітував про роботу з оздоровлення шахтарів в минулому році.

  • Протягом минулого року на придбання путівок для членів профспілки та дітей витрачено 3,3 млн.грн. За ці кошти було придбано  857 путівок, по яких відпочило 1179 чоловік. В ОЛК “Ровесник” минулим літом оздоровилось 326 дітей різних категорій, з них 241 дитина працівників ДП “Львіввугілля” . На даний час профкоми мають борги в основному за путівки придбані в ОЛК “Ровесник” на загальну суму 635,9 тис.грн., в тому числі 184,5 тис.грн. борги первинних профспілкових організацій Львівської територіальної організації Профспілки ПВПУ.

Розповів голова Львівського теркому і про культмасову роботу, яку профкоми проводять за власний кошт в зв’язку з недофінансуванням. Цього річ Львівська Територіальна організація Профспілки вугільників враховуючи підняття цін змінили оплату за дитячі путівки в ОЛК «Ровесник» на користь батьків.

– В цьому році ми замінили оплату за дитячі путівки: 25% – оплати від батьків; 35% – оплата ППО; 40% – оплата теркому, тому що здоров’я дітей для кожного з нас є важливим і пріоритетним.

Зупинився Голова Львівської Профспілки вугільників і на спортивні роботі, а на завершення свого виступу додав.

  • З   початку   військових  дій на сході України, не дивлячись на важке матеріальне становище,  первинні профспілкові організації разом з теркомом профспілки вугільників активно долучились до збору коштів для бійців АТО, сім‘ям учасників АТО надаємо матеріальну допомогу.

Усвідомлюючи наявний фінансово-економічний стан країни, шахтарі з Львівського басейну заради енергетичної безпеки та Незалежності України вимагають і будуть вимагати від влади та Уряду збереження вугільної галузі (так як в даній місцевості за 26 років Незалежності, тобто в Червонограді і в Сокальському районі крім шахт, людям інших робочих місць немає) та своїх робочих місць і скористатися єдиним незворушним правом захисту від подальшого зубожіння та бідності — це право на плідну працю та достойну заробітну плату для своїх сімей.

Шахтарі Галичини уміють не тільки добре працювати, але і захищати свої соціальні інтереси та права, що ми доказали в 2015  і в 2016 роках, а наша профспілка, маючи вміння і досвід, буде очолювати цю боротьбу.

Тверда позиція профлідерів і виступаючих була щодо вчасної виплати заробітної плати та підняття її рівня, забезпечення ЗІЗ. Василь Семканич, голова НПГУ шахти «Степова» закликав усіх об’єднатися, задля вирішення проблем шахтарів, адже тільки разом вони сильні й їх голоси почують на всіх рівнях.

В своєму виступі Ростислав Замлинський, перший заступник голови Львівської ОДА підсумував проведену спільну роботу з керівництвом держпідприємства, депутатами і профспілками в 2016 році. Наголосив, що отримані кошти в сумі 58 млн. є недостатніми для повного переоснащення шахт, тому треба залучати не тільки державні чи кредитні кошти, а й кошти з інших джерел. І запевнив, що обласна адміністрація сприятиме, щоб 100 млн.грн. які виділені на охорону праці, більшу частину отримало ДП «Львіввугілля», адже це найбільше державне підприємство на території Львівщини.

В завершальному слові генеральний директор Андрій Дяченко наголосив, що його позиція, як і ЛОДА, в прямому спілкуванні з людьми.

Делегати конференції більшістю голосів визнали роботу адміністрації ДП «Львіввугілля» по виконанню Колективного договору за 2016 рік задовільною.

Залишіть коментар

*

*

*

* Обов’язкові поля