ЛЬВІВСЬКА ПРОФСПІЛКА ВУГІЛЬНИКІВ ЗАКЛИКАЄ ПІДНЯТИ ШАХТАРСЬКІ ЗАРПЛАТИ

26.06.2017 - 16:14 | Категорія: Новини, Профспілки

23 червня у Києві відбувся Пленум Профспілки працівників вугільної галузі України. У його роботі взяли участь делегація Львівської територіальної організації Профспілки вугільників (голова Олег ТУРЧИН), народний депутат України, голова підкомітету з питань вугільної промисловості Комітету Верховної Ради України з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Михайло БОНДАР та генеральний директор ДП «Львіввугілля» Андрій ДЯЧЕНКО.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик окреслив сучасний стан вугільної галузі та зауважив, що реалізація затвердженої Урядом Концепції реформування та розвитку вугільної промисловості на період до 2020 року передбачає, що вже через 1,2 роки в Україні усі державні шахти будуть прибутковими й оплата праці зросте й напряму залежатиме від виробітку кожного окремого вугільного підприємства.

Проте наразі шахтарська профспілка вимагає вже якнайшвидше підняти зарплати у галузі та покращити стан охорони праці. У своєму виступі голова ЛТО ППВПУ Олег Турчин зауважив:

– Зросли ціни, зросла оплата за комунальні послуги, а тільки зарплата гірників стоїть на місці. Необхідно, щоб зарплата гірників зросла щонайменше на 40% Неприпустимим є вкрай незадовільне  забезпечення шахтарів ЗІЗ. Терміново потрібне державне фінансування, щоб система охорони праці шахт збалансувалася.

Уважно вислухавши профлідерів, Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон зазначив, що цього року з державного бюджету виділено 2,2  млрд грн на вугільну галузь, в тому числі 846 млн грн – на реструктуризацію шахт, 290 млн грн  – на гірничорятувальні заходи.  870 млн грн держпідтримки спрямовано на часткове покриття собівартості видобутого вугілля  та 150 млн грн на будівництво шахти № 10 Нововолинська. Кабінет Міністрів України схвалив зміни до держбюджету-2017, якими передбачено виділення додаткових 280 млн на зарплати шахтарям і 100 млн на заходи з безпеки, зокрема закупівлю засобів індивідуального захисту.

Віце-прем’єр-міністр звернувся до присутніх в залі народних депутатів з переконливим проханням підтримати ці зміни до держбюджету, щоб необхідні ресурси направити на соціальні зобов’язання держави перед шахтарями й підвищення безпеки на шахтах.

Голова підкомітету з питань вугільної промисловості Комітету Верховної Ради України з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Михайло Бондар детально розповів про свою законотворчу роботу на підтримку вугільників, зокрема, про Закон №6212 «Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств», яким передбачається тимчасове, на строк до 1 січня 2019 року, накладення мораторію на виконання виконавчих проваджень та банкрутство державних вуглевидобувних підприємств, та пообіцяв, що на засіданні комітету переконуватиме колег-парламентарів ухвалити виділення додаткових  коштів шахтарям.

У підсумку учасники Пленуму ухвалили постанову, де зазначено, що «основною причиною критичного стану державних вуглевидобувних підприємств є недостатнє виділення бюджетних коштів протягом останніх 3 років». Згадана вище Концепція передбачає кінцеві цілі, а дієві механізми їх досягнення не окреслені. Тому Пленум ЦК Профспілки звертається до Прем’єр-Міністра України  щодо термінового розгляду пропозицій Профспілки до цієї Концепції та вимагає відновити роботу Координаційної ради з питань врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості.  Від Міненерговугілля Профспілка вугільників вимагає забезпечити своєчасну виплату зарплати гірників, а у змінах до Галузевої угоди закріпити запропоноване Пленумом рішення про збільшення заробітної плати шахтарям на 40%, яке вніс Олег Турчин, голова Львівської організації Профспілки вугільників. Територіальним та первинним профспілковим організаціям наголошено на здійсненні контролю за станом ОП та за строками проведення атестації умов праці на робочих місцях.

Залишіть коментар

*

*

*

* Обов’язкові поля