8 грудня профспілки в Києві

09.12.2016 - 11:36 | Теґи: , , | Категорія: Профспілки

18 грудня в Києві відбулася Всеукраїнська акція протесту профспілок, які від імені мільйонів трудівників вимагали від Уряду, Верховної Ради України, роботодавців адекватного підвищення заробітної  плати, погашення існуючої заборгованості перед працівниками, належного соціального захисту пенсіонерів, студентської молоді, справедливої реформи оплати праці тощо.

В акції взяли участь представники галузевих профспілок України. Шахтарів Львівщини представляли голови профкомів шахт та допоміжних підприємств Львівської територіальної організації Профспілки вугільної промисловості України на чолі з Олегом Турчиним.

З самого ранку колона представників ФПУ від Майдану Незалежності, вулицею Хрещатик, пройшли до Кабінету Міністрів України, де відбувся мітинг, на якому виступили голови теркомів та профкомів з  різних областей України.

Від ЛТОППВПУ виступив Олег Турчин, де емоційно, стурбовано та відверто говорив з трибуни про актуальні питання шахтарів, а саме виплата  заробітної плати,  погашення заборгованості, подальша стабільна виплата заралати, державна фінансова підтримка на собівартість вугільної продукції та безпідставне скасування права на достроковий вихід на пенсію (списи №1 та№2). Підтримка виступу учасниками акції була очевидною: лунали оплески та вигуки «Слава шахтрській праці», «Слава Україні», «Слава профспілкам».

dscf6934    dscf6956

Пізніше учасники акції перейшли до Верховної Ради України, де до них зі сцени звертались голова ФПУ Григорій Осовий,  представник профспілок у ВРУ Сергій Каплін та інші. Говорили про актуальне та наболіле: високі тарифи, низький рівень оплати праці та соціального захисту українців. За підсумками акції було зачитано резолюцію і передано її голові ВРУ Андрію Парубію.Площа перед Верховною Радою України ставала порожньою, а Голова Львівської терради вугільників   Олег Турчин разом з головами шахтних первинних організацій взяли участь в засіданні фракції «Самопоміч» у ВРУ, яке проводила перший заступник голови ВРУ Оксана Сироїд за участю народних депутатів Михайла Бондара, Олега Мусія, заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Анатолія Корзуна.

Говорили про перспективи розвитку ДП «Львіввугілля» та вугільної галузі в цілому. Детально було обговорено питання, яке в той день виносилося на розгляд Верховної Ради України Михайлом Бондарем Про покриття собівартості на вугільну продукцію в розмірі 1млрд.грн. В своєму виступі народний депутат Михайло Бондар говорив про важливість даного питання для українських шахтарів, позитивне вирішення якого забезпечить безперебійну виплату заробітної плати до кінця 2016 року та погашення її заборгованості. Також Михайло Леонтієвич говорив і про інші внесені ним законопроєкти на розгляд ВРУ.

dscf6981    dscf6985

Олег Турчин, голова Львівського теркому підняв ряд питань, що стосуються праці та соціального захисту шахтарів, які є на сьогодні в ДП «Львіввугілля». Різко і чітко Олег Петрович висловив своє бачення перспектив держпідприємства, говорив про недотримання Урядом Коаліційної угоди, яка була прийнята в 2014р. та дає можливість до 2020 року безболісно перейти вугільним підприємствам на самоокупність.  «Але умови не дотримуються – наголошує Олег Турчин, – і як наслідок, виникає цілий ряд проблем, а це не виплата вчасно заробітної плати, немає фінансування на технічне переоснащення (останнє було в 2012році), то про яке збільшення вуглевидобутку ми можемо сьогодні говорити? Також залишається відкритим питання стовідсоткового забезпечення ЗІЗ та ЗКЗ, а це безпека праці шахтаря, і це питання надалі на контролі профспілок і повинно вирішуватись в першу чергу.»

dscf6968    dscf6948

Вислухавши усі пропозиції щодо розвитку держпідприємства присутні народні депутати вирішили  підтримати законопроєкт внесений Михайлом Бондарем №4744 на сесію ВРУ, спільно з профспілкою вугільників та представниками профільного міністерства провести робочу зустріч в одному із шахтарських міст: в Червонограді або в Нововолинську, де заслухати усі проблемні питання які накопичувалися протягом останніх років на вугільних підприємствах, напрацювати шляхи їх вирішення та розробити проект положення розвитку вугільної галузі.

Залишіть коментар

*

*

*

* Обов’язкові поля