Акція під стінами ЛОДА

sam_3767Представники Львівської територіальної профспілки працівників вугільної промисловості України зранку, 5 жовтня, зібралися під стінами Львівської ОДА, щоб отримати відповідь на наболілі питання вугільників, зокрема, виплата заробітної плати шахтарям та погашення заборгованості.

Правовий інспектор Ярослав Стельмащук та голова ППО шахти «Червоноградська» Павло Євтушок апелюючи до влади, висловили думку багатотисячного шахтарського колективу, щодо складної ситуації у вугільній галузі Львівщини, соціальної напруги в колективах,бажання стабільно отримувати зароблену заробітну плату тощо. Загримали шахтарські каски.

dsc00610

До мітингарів вийшов перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський та повідомив, що на сьогодні (05.10.16р.)є узгоджена позиція з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, що 10 жовтня гірникам виплатять 30% заборгованості за серпень 2016 року за рахунок активів ДП “Львіввугілля”. Решта 70% коштів буде скеровано до кінця наступного тижня за рахунок державної підтримки вугільної галузі – таке рішення прийняв Кабінет Міністрів України. Тепер відповідні зміни до державного бюджету 2016 року має прийняти Верховна Рада України. Очікується, що це має відбутися у четвер, 6 жовтня.

dsc00625

Далі спілкуючись з шахтарями перший заступник голови ОДА зауважив, що однією з причин заборгованості є висока собівартість видобування вугілля. “Щоб собівартість була меншою, треба збільшувати вуглевидобуток та модернізувати шахти. Тому Львівська облдержадміністрація неодноразово зверталася до профільного міністерства про те, що потрібне додаткове фінансування для модернізації шахт”, – наголосив посадовець.

dsc00631

За словами Ростислава Замлинського, цього року вже більше 10 млн грн. було виділено ДП “Львіввугілля” на модернізацію шахт. “Звісно, цього недостатньо. Але це вже перші кроки, якщо взяти до уваги, що до цього кошти на модернізацію виділялися ще в далекому 2009 році. Процес розпочато і ми дуже активні у цьому напрямку”, – зауважив перший заступник.

dsc00638

Як повідомив Ростислав Замлинський, для того, щоб модернізувати всі шахти,  лави т.п., необхідно поетапно близько 1 млрд грн. “Разом з ДП “Львіввугілля” облдержадміністрація напрацювала перелік лав і шахт, введення яких, ми вважаємо, скоротить собівартість. Оскільки в західному регіоні є попит на львівське вугілля у енергогенеруючих компаній, необхідно обов’язково збільшувати вуглевидобуток”, – акцентувавпосадовець.

20161005_092747

Позиція профспілок тверда – ця акція попереджувальна, якщо не буде дотримано слово, шахтарі перейдуть до більш масових та активних дій.

Підтримати гірників прийшли представники Об’єднання профспілок Львівщини на чолі з головою Романом Дацьком.

Залишіть коментар

*

*

*

* Обов’язкові поля