Пікетування ДП “Львіввугілля”

1428 липня у зв’язку із невиплатою заборгованої заробітної плати відбулось пікетування ДП «Львіввугілля». Рішення про проведення акції протесту прийняла профспілка вугільників попередньо 27 липня, про що й попередили адміністрацію держпідприємства. Об 7.30 23 липня представники трудових колективів вугільних підприємств зібрались і автобусом перед 8 год. Ранку (початок робочого дня) прибули у Сокаль до ДП «Львіввугілля». Заблокували усі входи-виходи, щоби не допустити працівників ДП до робочих місць.

– Чому ми блокували ДП «Львіввугілля»? – зазначив правовий-технічний інспектор праці Львівської територіальної організації ППВПУ Ярослав Стельмащук, – тому що вони є роботодавці, отже коли приймають на роботу, у договорі зазначено, що роботодавець має забезпечити і робочим місцем, і умовами праці, і засобами безпеки, і звісно подбати про оплату праці. Своєчасно! Робітник відповідно має виконувати свої функції і посадові обов’язки. А що маємо? Цей баланс був порушений: робітники ходили до праці, а зарплата де?!!

Виступаючи перед пікетуючи ми, Ярослав Стельмащук акцентував, що виконували поставлені завдання з честю, працюють в надзвичайно важких умовах, незважаючи на те, що обладнання надзвичайно старе і зношене. Шахтарі з честю виконують планові завдання і навіть перевиконують їх, хоч і відсутні засоби індивідуального захисту, спецодяг. А в оплаті цієї праці нема поступки. Кошти гальмують. Це й призвело до акції пікетування ДП «Львіввугілля».

Працівники держпідприємства із розумінням поставились до акції, Ярослав Стельмащук подякував за це, адже Вуглепрофспілка стояла і стоїть на захисті інтересів кожного працівника держпідприємства, адже стан невиплат заборгованого стосується усіх.

Блокування ДП тривало до 12.30 потім з огляду на спеку відпустилипрацівників, залишились голови первинних профспілкових організацій і акцію продовжили. До протестувальників вийшли і спілкувались технічний директор (в.о. генерального директора був на Раді і міністра) та головний бухгалтер. Вони інформували про ситуацію із виплатою грошей.

Акція ця не остання, наголосив Ярослав Стельмащук. Львівська територіальна організація Профспілки працівників вугільної промисловості України послідовно й наполегливо буде домагатись і виплати заборгованого і своєчасних поточних виплат і належного забезпечення засобами індивідуального захисту. Використовувати будуть усі можливі форми акцій протесту. Бо це є гріх не платити працівнику зарплату за його виконану роботу. Тому профспілковий актив після проведення акції блокування знову зібрався, обговорювали різні варіанти. Є серед них і нагальна зустріч із галузевим міністром, у якій візьмуть участь профактивісти, генеральні директори державних підприємств, голови облдержадміністрацій всіх теренів України. Сподіваємось, що сприятиме у цьому народний депутат Михайло Боднар. Голова ЦК Вуглепрофспілки Віктор Турманов також ініціює і прихильник такої зустрічі. Профактив хоче почути думку не тільки щодо виплат, а й про стратегію розвитку вугільної галузі загалом, адже від цього, власне,  залежить фінансування галузі. Міністр Ігор Насалик стверджує, що до Дня шахтаря усі зарплатні борги будуть виплачені. Натомість у шахтарських колективах ситуація напружена і гірників турбує: як все-таки фінансово впоратись до Дня шахтаря. Надійшло усього 16%  за травень. Лишилось ще 14-ть відсотків. Як будуть кошти від Центренерго їх теж обіцяють скерувати на виплати. Є й зароблені активи за червень-липень.

Підготувала Світлана РАТУШНЯК.

Залишіть коментар

*

*

*

* Обов’язкові поля