Профспілковий майдан

DSCF1259Активну  участь  у   Всеукраїнському марші  протесту  6 липня у Києві брала Профспілка працівників вугільної промисловості України. Відразу після приїзду зі столиці правовий-технічний інспектор праці Львівської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України Ярослав Стельмащук розповів:

– 6 липня на 9.00 год. збір був біля університету і маршем, колонами пішли по Хрещатику, по Інститутській до Кабінету Міністрів. Зупинились тут і скерували делегацію на чолі із головою ФІПУ Григорієм Осовим на зустріч із Гройсманом. Там були озвучені вимоги профспілок щодо непомірно зрослих тарифів, оплати за електроенергію, газ, мінімальних зарплат і взагалі рівня заробітної плати працівників та пенсій, стипендій. Колона протестувальників скандувала: “Ганьба! Ганьба уряду!” і рушила до Верховної Ради. Зібралась така велика кількість людей, що усі навіть не вміщувались,  стояли і на вулиці Грушевського і в парку навпроти Верховної Ради. Відбувся мітинг. Прибули депутати Ляшко, Каплін, Бондар. Вони виступили, піддали критиці політику уряду щодо тарифного свавілля — яке назвали драконівським.

При існуючих зарплатах вижити буде важко, майже неможливо. Емоційно виступали працівники, учасники акції. Із нашої делегації, зокрема, представник “Великомостівської” наголосив, що навіть шахтар не в змозі такі тарифи “витримати” і оплатити, адже ціни довкола зросли, зарплати, навіть шахтарської, не вистачає.  Люди не дають собі ради, дійшли до краю. На мітингу озвучили вимоги протестувальників. Ці вимоги підтримали. Вирували пристасті й емоції. Акція протесту отримала влучну назву  “профспілковий майдан”. Протестувальники визначились: якщо уряд не зверне уваги на потреби працівників, доведеться вжити більш рішучих заходів, навіть може бути оголошений Всеукраїнський страйк із відповідними вимогами.

6 липня у Києві представлені були всі області і галузеві профспілки. Акція протесту вдалась багатотисячною. Біля Кабінету Міністрів виставлені були скриньки із підписами працівників. Збір підписів вуглепрофспілка провела і в шахтарських колективах заздалегідь, як тільки представники профспілки працівників вугільної промисловості України збирались до столиці.

Підготувала Світлана РАТУШНЯК.

Залишіть коментар

*

*

*

* Обов’язкові поля