Профспілки: Час дій

18.03.2016 - 15:41 | Теґи: , | Категорія: Львіввугілля

DSCF125917 березня Верховна Рада України на порядок денний винесла розгляд законопроектів, спрямованих на вирішення низки соціально – економічних проблем шахтарів, авторів Народних депутатів України Михайла Бондаря та Ігоря Гузя №3813 «Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо державної підтримки державних вугледобувних підприємств».

Даним законопроектом передбачено виділення з держбюджету 250 млн. гривень на виплату заробітної плати працівникам державних вуглевидобувних підприємств, а також 100 млн. гривень на будівництво шахти № 10 «Нововолинська». Це має бути здійснено шляхом перерозподілу та зменшення видатків на суму 350 млн. гривень за бюджетною програмою КПКВК 1101070 «Реструктуризація вугільної та торфодобувної промисловості» в межах видатків встановлених Міненерговугілля України Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік».

DSCF1244  DSCF1225

Та законопроект № 1634 авторів Бондаря М.Л., Васюник І.В., Лапіна І.О., Гузя І.В. «Про внесення змін до Гірничого закону України щодо поновлення деяких прав та соціальних гарантій працівників діючих гірничих підприємств та працівників гірничих підприємств, що ліквідуються або консервуються». Даним законопроектом передбачено надання 50 % знижки на оплату за газ, електричну та теплову енергію особам, які мають право на отримання безоплатного побутового палива.

DSCF1236З метою підтримки прийняття зазначених законопроектів шахтарі з «Дзержинськвугілля», «Добропіллявугілля», Павлограду, «Волиньвугілля», ПАТ «Шахта «Надія» та ДП «Львіввугілля» (делегація якого була найбільшою – 300 чоловік з 500 присутніх) зібралися з ранку 17 березня у стін Верховної Ради України.

З болем в серці під час акції протесту говорили лідери профспілки вугільників, члени профкомів – гірники, про складну ситуацію у вугільній галузі та про всі економічні та соціальні негаразди, які є в шахтарських колективах.
З протестувальниками спілкувалися Народні депутати Михайло Бондар, Олег Мусій. Михайло Леонтійович періодично доводив до відома шахтарів про ситуацію у сесійній залі, планував вирішити, щоб шахтарські питання були розглянуті в першій половині дня, згодом, виходячи із ситуації, організував зустріч представників шахтарських колективів з головою Верховної Ради України Володимиром Гройсманом, яка відбулася в той же день о 15:30год.

DSCF1228В конструктивному діалозі було вирішено, що голова Львівської територіальної організації Профспілки вугільників Олег Турчин та голова ППО шахти «Відродження» Володимир Пащук разом з Народним депутатом Михайлом Бондарем у вівторок, 22 березня будуть працювати з керівниками Мінфіну, Мінсоцполітики і праці та Міненерговугілля, задля підтримки даних проектів. Адже ухвалення законопроектів № 3813 і №1634 дозволить вирішити ряд соціальних проблем трудових колективів вуглевидобувних підприємств, а також поліпшити соціальне забезпечення шахтарів, як працівників стратегічної для паливно-енергетичного комплексу України.

Залишіть коментар

*

*

*

* Обов’язкові поля