ПЛЕНУМ УКРВУГЛЕПРОФСПІЛКИ

29.03.2024 - 14:21 | Категорія: Новини

28 березня відбувся черговий IV Пленум Профспілки працівників вугільної промисловості України. На порядку денному – підсумки діяльності Профспілки та подальші дії у зв’язку з наявною ситуацією , що склалася у вугільній галузі.

В роботі Пленуму взяли участь заступник Міністра енергетики України Олександр Хейло, народні депутати України Вікторія Гриб та Михайло Бондар, голови первинних профспілкових організацій, делегація Львівської територіальної організації Профспілки вугільників на чолі з головою Степаном Яремою.

Голова Укрвуглепрофспілки Андрій Зимін, голова ЛТО ППВПУ Степан Ярема, голови первинних організацій шахт «Відродження» Володимир Пащук та «Червоноградська» Павло Євтушок та інші піднімали актуальні питання шахтарів: оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання вугілля, сплата ЄСВ, вчасна виплата заробітної плати та погашення боргів.

Наразі законопроект № 6530-1, щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання вугілля, залишається тільки на папері. Його прийняття значно покращило би фінансовий стан державних підприємств. Особливо це стосується ДП «Львіввугілля».

На сьогодні дуже повільно розглядається законопроект № 10415, про врегулювання питань заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску державних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства енергетики України. З приводу даного питання 27 березня п. р. було направлено спільне звернення ППВПУ та НПГУ голові Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галині Третьяковій з проханням розглянути зазначений законопроект на найближчому засіданні комітету.

З метою вирішення даних питань, за ініціативою Укрвуглепрофспілки, Спільним представницьким органом об’єднань профспілок була проведена нарада за участі представників Мінсоцполітики, Мінекономіки, Мінфіну, Міненерго та представників територіальних та первинних організацій Профспілки. За підсумками наради запропоновано Міненерго створити Робочу групу з цього питання.

Укрвуглепрофспілкою направлено кілька звернень до Міненерго, втім, до цього часу питання щодо створення відповідної Робочої групи залишається відкритим. Шахтарі продовжують отримувати мізерну допомогу по тимчасовій непрацездатності, розмір якої нараховується з розміру мінімальної заробітної плати без врахування її фактичного розміру.

Окремим питанням постає промислова безпека і охорона праці шахтарів.

Також профспілковий лідер наголосив на позитивних результатам в частині ведення соціального діалогу між керівництвом Міненерго та Профспілками при вирішенні поточних ситуацій діяльності підприємств.

Щодо вирішення питання відновлення права на пенсію за віком на пільгових умовах окремим категоріям працівників, зайнятих на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу, заступник Міністра енергетики Олександр Хейло запевнив, що готовий з Профспілкою направити спільне звернення до Уряду України.

Щодо сплати єдиного соціального внеску державних підприємств Олександр Валерійович зазначив, що дане питання було внесено на розгляд погоджувальної ради Уряду з подальшим його розглядом на засіданні Кабінету Міністрів України. Міністерство в цілому погоджує запропонований народними депутатами України законопроект № 10415, але відсутня підтримка окремих міністерств, що не дає змоги подальшої роботи по даному питанню.

Запрошені на засідання Пленуму народні депутати України Михайло Бондар і Вікторія Гриб висловили всебічну підтримку шахтарям як в Парламенті України, так і на місцевому рівні.

За результатами обговорення було прийнято відповідне рішення Пленуму.
Також на порядку денному засідання Пленуму було розглянуто ряд питань, що стосуються організаційної діяльності Профспілки.

https://www.prupu.org/news/24673/

Коментування вимкнене.