ЗАСІДАННЯ КРУГЛОГО СТОЛУ «РОЗВИТОК ВУГЛЕДОБУВНИХ ПІДПРИЄМСТВ ТА ПРОБЛЕМИ ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ»

23.02.2024 - 08:26 | Категорія: Новини

У Комітеті Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг 22 лютого 2024 року було проведено засідання круглого столу «Розвиток вугледобувних підприємств та проблеми вугільної галузі».

У засіданні круглого столу взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, представники Міністерства енергетики України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Рахункової палати України, профспілок, а також державних і приватних вугледобувних та електрогенеруючих підприємств. Від Профспілки працівників вугільної промисловості України в даному заході прийняв участь голова Профспілки Андрій Зимін.

Під час засідання було обговорено питання трансформації вугільних регіонів, викликів під час закриття збиткових шахт, проблем державних вугледобувних підприємств на окупованих територіях, а також розвитку працюючих шахт тощо. Також було розглянуто соціально вразливі питання. Зокрема, забезпечення бронювання від мобілізації шахтарів на працюючих шахтах, погашення заборгованості вугледобувних підприємств із сплати ЄСВ та не нарахування органами Пенсійного Фонду України страхових виплат по тимчасовій непрацездатності.

Окремим питанням було заслухано висновки Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики України на реструктуризацію вугільної галузі, у 2021−2022 роках та І півріччі 2023 року.

Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України на початку свого виступу подякував всім народним депутатам України за небайдужість до проблем вугільної галузі та висловив сподівання, що за результатами сьогоднішнього засідання будуть обговорені нагальні проблеми шахтарів та винайдені шляхи їх вирішення.

У своєму виступі профспілковий лідер охарактеризував ситуацію, яка склалася на підприємствах вугільної галузі.

Зокрема, було наголошено на тому, що відсутність державної підтримки на технічне переоснащення шахт, оплату електроенергії та інші програми значно ускладнює ведення господарської діяльності, що в свою чергу призводить до зменшення видобутку вугілля.

Також профспілковий лідер наголосив на заборгованості по заробітній платі на державних вугледобувних підприємствах, яка починаючи з 2015 року складає понад1,3 млр. грн. і має тенденцію до збільшення в останні роки.

Велике занепокоєння викликає не вирішення питання по сплаті ЄСВ для державних вугледобувних підприємств. Як наслідок, працівники не можуть своєчасно оформити пенсію, а також отримати виплати по листкам непрацездатності. Дане питання можливо вирішити шляхом прийняття законопроекту , реєстраційний № 10415.
Невирішеним до цього часу залишається питання Списків № 1,№2. Неодноразові звернення Профспілки, Міненерго та Федерації роботодавців ПЕК до Уряду позитивних результатів не дали. Також до цього часу не відомо, який орган державної влади має вносити відповідні зміни до Постанови № 461.

Враховуючи важливість вітчизняного вуглевидобутку, постає вирішення питання щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання вугілля на митній території України. Врегулювання даної проблеми можливо шляхом прийняття законопроекту, реєстраційний № 6530-1, що в свою чергу покращило б фінансовий, організаційно- технічний стан вугледобувних підприємств.

Було заслухано всіх учасників даного засідання і за результатами прийнято рішення про проведення наради щодо більш детального обговорення Звіту Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики України на реструктуризацію вугільної галузі із залученням Профспілок , керівників державних вугледобувних підприємств та інших зацікавлених сторін.

Більш детально про засідання Круглого столу:

Коментування вимкнене.