В ПАРЛАМЕНТІ ЗАРЕЄСТРОВАНО ПРОЕКТ ЗАКОНУ УКРАЇНИ ЩОДО ПОГАШЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ ЄСВ ДЛЯ ВУГІЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ

24.01.2024 - 11:58 | Категорія: Новини

18 січня цього року у Верховні Раді України зареєстровано розроблений групою народних депутатів України проект Закону України «Про врегулювання питань заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску державних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства енергетики України з метою відновлення соціальних прав працівників енергетичної галузі» ( реєстр. № 10415).

Слід зазначити, що у зв’язку з утворенням величезної заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування вугледобувних підприємств, підпорядкованих Міністерству енергетики України, порушуються передбачені чинним законодавством права працівників цих підприємств. Зокрема, працівникам до страхового стажу, що дає право на пільгову пенсію, не зараховуються періоди, за які підприємство має борг зі сплати ЄСВ. Також оплата допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюється із розрахунку мінімальної, а не середньої заробітної плати.

У зв’язку з цим, вищезазначеним проектом Закону передбачено, що:

– Суми штрафів та пені, що нараховані на недоїмку зі сплати єдиного соціального внеску і не сплачені або підлягають нарахуванню на день набрання чинності цим Законом, підлягають списанню в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
– Суми недоїмки, що виникли на день набрання чинності цим Законом, за зверненням страхувальника можуть бути розстрочені на строк до 60 календарних місяців з дня укладення з територіальним органом Пенсійного фонду України відповідного договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
– У період дії розстрочення заборгованості зі сплати єдиного внеску заходи впливу та стягнення передбачені у Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» застосовуються виключно щодо суми поточних страхових внесків, що мають сплачуватися платником єдиного внеску.

Даним законопроектом визначено, що Кабінету Міністрів України у місячний строк з дня набрання чинності цим Законом:

– розробити та затвердити порядок списання пені та штрафних санкцій, передбачений статтею 2 цього Закону:
– розробити та затвердити порядок розстрочення заборгованості зі сплати єдиного внеску та форму типового договору, передбаченого статтею 3 цього Закону;
– забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

https://www.prupu.org/news/24602/

Коментування вимкнене.