ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ СПЛАТИ ЄСВ ДЛЯ ВУГІЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА КОНТРОЛІ У ПРОФСПІЛЦІ

20.11.2023 - 10:45 | Категорія: Новини

Як відомо, головою Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрієм Зиміним були направлені відповідні звернення до виконавчих та законодавчих органів влади щодо ситуації, яка склалася на підприємствах вугільної промисловості з зарахування до страхового стажу працівників періоду роботи, за який не було своєчасно сплачено єдиний соціальний внесок.

На звернення Профспілки надійшла відповідь від Міністерства енергетики України, в якій зазначається наступне.

З метою врегулювання порушеного питання Міненерго розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо погашення заборгованості одержувачами бюджетних коштів – вугледобувними підприємствами державної форми власності та господарськими товариствами з видобутку вугілля, 100 відсотків акцій яких належать державі, з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та фінансових санкцій (пені та штрафів)».

Проєктом Закону передбачено, що у разі погашення у повному обсязі грошовими коштами вугледобувних підприємств державної форми власності, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, протягом шести місяців з дня набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо погашення заборгованості одержувачами бюджетних коштів – вугледобувними підприємствами державної форми власності та господарськими товариствами з видобутку вугілля, 100 відсотків акцій яких належать державі, з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та фінансових санкцій (пені та штрафів)», суми недоїмки з єдиного внеску, що обліковуються станом на 01 число місяця, наступного за місяцем, у якому набрав чинності зазначений Закон, та за умови сплати поточних зобов’язань із єдиного внеску у повному обсязі, фінансові санкції (пені та штрафи), що залишилися несплаченими на дату повної сплати такої суми недоїмки з єдиного внеску, підлягають списанню у порядку, визначеному цим Законом, за заявою платника податків.

У разі якщо штрафи та пені, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником (особою) та/або стягнуті у порядку, передбаченому цим Законом, податковий орган приймає рішення про списання суми штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.

Ухвалення проєкту Закону покращить фінансово-економічний стан державних вугледобувних підприємств та забезпечить соціальний захист їх працівників.

Відповідно до вимог Регламенту Кабінету Міністрів України, проєкт Закону було надіслано на погодження заінтересованим органам.

Як зазначається у листі, на зараз проєкт Закону підтримано Мінсоцполітики, Мінцифри і Національним агентством з питань запобігання корупції та не підтримано Мінфіном. Очікується позиція Мінекономіки.

https://www.prupu.org/news/24532/

Коментування вимкнене.