ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛКИ. ПРАВА І СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ПРАЦІВНИКІВ ДП “ЛЬВІВВУГІЛЛЯ” МАЮТЬ БУТИ ДОТРИМАНІ

09.06.2023 - 08:20 | Категорія: Новини

До Профспілки працівників вугільної промисловості України надійшли звернення від трудових колективів ДП « Львіввугілля». Зокрема, від ВП «Шахта « Великомостівська» стосовно незарахування стажу роботи в шкідливих умовах, а також від територіальної організації Профспілки стосовно невиплати заробітної плати за квітень та травень 2023 року.

З приводу порушених питань керівником Профспілки Андрієм Зиміним було направлено відповідні звернення до Міністра енергетики України Германа Галущенка.

У зверненнях наголошується на важливості вугільної галузі у забезпеченні енергетично незалежності країни у такий складний час. Разом з тим гірники вимушені постійно вимагати від роботодавців кошти за оплату праці.

У трудових колективах ДП «Львіввугілля» створилася дуже напружена ситуація через заборгованість за відвантажене вугілля. Отримані кошти дозволили би виплатити двомісячну заборгованість .

З приводу ВП « Шахта « Великомостівська» зазначається, що відповідно до програми роботи вугільних підприємств, у зв’язку з відпрацюванням запасів вугілля, ця шахта була передана до ліквідації.

Відповідно до п. 11.3 Галузевої угоди, у випадку планового закриття підприємства, Профспілкою разом з Роботодавцем було узгоджено програму, яка передбачає гарантовані виплати і компенсації та соціальні гарантії працівникам, що вибувають.

Нажаль, працівники шахти «Великомостівська» втратили право на належний соціальний захист, а саме обчислення страхового стажу та заробітку, для визначення права на призначення пенсій і інших страхових виплат за періоди роботи, за які з вини роботодавця не було сплачено єдиний внесок (порушення ст. 46 Конституції України.

На підставі вищевикладеного та з урахуванням важливості порушених питань, з метою упередження соціального вибуху і стабілізації ситуації на ДП «Львіввугілля», а також недопущення порушення ст. 43 Конституції України, висловлено прохання посприяти у вирішенні зазначених проблем.

https://www.prupu.org/news/24346/

Коментування вимкнене.