ПЛЕНУМ ЦК ПРОФСПІЛКИ: ПРО ВИКЛИКИ ЧАСУ ТА НАГАЛЬНІ ЗАВДАННЯ ПРОФСПІЛКИ В НАЯВНИХ УМОВАХ

16.09.2022 - 09:29 | Категорія: Новини

14 вересня у змішаному режимі відбувся ІV Пленум Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України, на якому було розглянуте питання «Про виклики часу та нагальні завдання Профспілки, її виборних органів, територіальних і первинних організацій щодо забезпечення трудових і соціально-економічних прав працівників в наявних умовах дійсності».

В роботі Пленуму взяли участь Міністр енергетики України Герман Галущенко (онлайн), заступник Міністра Ярослав Демченков, а також спеціалісти відповідних підрозділів Міненерго, Голова Федерації роботодавців ПЕК України Анатолій Татаринов, народний депутат України Михайло Бондар, заступник голови ФПУ Олександр Шубін (онлайн), представник компанії ДЕТЕК – Олександр Туров. В роботі Пленуму також взяли участь голови первинних профспілкових організацій, які не є членами ЦК Профспілки, члени Статутної та Контрольно – ревізійної комісій Профспілки.

Керівником Профспілки Андрієм Зиміним було наголошено на необхідності невідкладного вирішення ряду проблемних питань вугільної галузі, а саме:
-визначеність чіткої позиції та конкретних дій Міненерго з винайдення для підприємств джерел фінансування по забезпеченню сталої виплати заробітної плати шахтарям та погашення заборгованості з неї, яка на даний час становить вже 1, 2 млрд. грн.;
-бюджетне фінансування галузі до кінця поточного року, а також формування та відстоювання необхідних для вугільної галузі показників в Державному бюджеті України 2023 року;
-своєчасність розрахунків за відвантажене вугілля в рамках реалізації програми ПСО;
-питання ЄСВ та ПДВ;
-питання бронювання працівників вугледобувних підприємств;
-про призначення заступника Міністра по вугільній галузі.

По даних питаннях виступили представники територіальних та первинних організацій Профспілки з усіх регіонів України, в тому числі Щербань В. П., Андрусів В. І., Віхоть Р. Г, Сиротюк Р, П,, Золочівський В.П,, Бабіч В.М., Яценко С. С,, Євтушок П, Т., Древаль П, П., Юзефович Р. В., Подгорний В. В.. Щабельна С. І. Представники профспілкових організацій доповіли про ситуації на вугледобувних підприємствах своїх регіонів у зв’язку із веденням бойових дій на території України.

З питання порядку денного Пленуму виступив народний депутат України Михайло Бондар, якій пообіцяв всебічну підтримку шахтарям в Парламенті України з усіх питань, озвучених керівником Профспілки і, зокрема, по відстоюванню пропозицій та обґрунтувань Міненерго щодо обсягів фінансування вугільної галузі на 2023 рік та з приводу наближення бюджетних асигнувань, передбачених на четвертий квартал 2022 року для забезпечення виплати заробітної плати працівникам вугледобувних підприємств.

Голова Федерації роботодавців ПЕК України Анатолій Татаринов у своєму виступі зазначив, що протягом 8 років вугільна галузь не отримує кошти з Державного бюджету на технічне переоснащення шахт та охорону праці, що в свою чергу призводить до низького забезпечення безпечних умов праці шахтарів і знижується якість та обсяги виробництва вугільної продукції. Також було наголошено на необхідності винайдення шляхів збереження вугільної галузі на наступні 10 років.

Від компанії ДТЕК Енерго виступив Олександр Туров, якій наголосив на тому, що всі шахти ДТЕК Енерго працюють, видаючи на – гора 45 тисяч тонн вугілля на добу, заробітна плата працівникам має виплачуватися стабільно.
В найближчий час буде проведена нарада з генеральним директором компанії ДТЕК Енерго за участю профспілок з нагальних питань діяльності вугледобувних підприємств компанії.

В обговоренні питання порядку денного взяв участь заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін.який поінформував учасників Пленуму ЦК профспілки про діяльність федерації профспілок України з вирішення шахтарських питань.

Враховуючи вище викладене було прийнято відповідні рішення
Зокрема:
– Узяти до відома інформації доповідачів стосовно сучасного стану вугільних підприємств державного та приватного секторів економіки, наявних планів і виконаних заходів щодо створення умов для сталої діяльності вугледобувних підприємств та забезпечення трудових і соціально-економічних прав працівників в особливий період воєнного стану в Україні.

– Визнати дії Уряду, зокрема Міненерго щодо створення умов для посилення ролі вугільної галузі в забезпеченні енергетичної безпеки країни і нагальних потреб населення в період енергетичної кризи недостатніми.

Голові Профспілки звернутися від імені Пленуму ЦК Профспілки:

– До Голів депутатських фракцій Верховної Ради України з проханням ініціювання прискорення розгляду законопроекту №6530-1 від 20.01.2022р. щодо відновлення пільгового оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання вугілля або вугільної продукції на митній території України;

До Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо:

– підтримки під час розгляду в Уряді проекту Державного бюджету України на 2023 рік пропозицій та обгрунтувань Міненерго щодообсягів фінансування видатків на вугільну галузь, визначених в наданих розрахунках;

– надання доручення стосовно проведення наради під головуванням Першого-віце-прем’єр міністра України – міністра економіки України Юлії Свириденко спільно з Міненерго, Міністерством фінансів, Міністерством соціальної політики за участі Фонду державного майна України, ТОВ «ДТЕК» і ТОВ «Метінвест Холдинг», власників збагачувальних фабрик (ЦЗФ) та представників Профспілки і Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців «Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України», з метою визначення пріоритетних напрямків щодо взаємоузгоджених практичних дій та партнерства з усунення наявних проблем, що перешкоджають стабілізації виробничо-економічного стану у вугільній галузі України;
– призначення профільного заступника Міністра енергетики України по вугільній галузі;
– надання доручення з опрацювання Міністерством соціальної політики України за участі Мінфіну, Пенсійного фонду України, ДПС та Фонду соціального страхування, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, спільного представницького органу сторони роботодавців та спільного представницького органу об’єднань профспілок пропозиції стосовно внесення змін щодо справедливого порядку обчислення страхового стажу та заробітку для призначення (перерахунку) пенсій та інших страхових виплат за наявності заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, в тому числі з урахуванням особливостей в період воєнного часу.

До Генерального директора ТОВ «ДТЕК ЕНЕРГО» Ільдара Салєєва з пропозицією щодо термінового проведення зустрічі з представниками Профспілки для обговорення поточної ситуації та шляхів вирішення проблемних соціально-трудових питань вугледобувних підприємств компанії.

Вимагати від Міністерства енергетики України:

– в найближчий час провести зустріч з представниками Профспілки для визначення конкретних заходів щодо проблемних питань вугледобувних підприємств.
– ініціювати наближення бюджетних асигнувань, передбачених на четвертий квартал 2022 року, необхідних саме на початку зимового опалювального сезону для реалізації невідкладних програм щодо стабілізації виробництва для виконання завдань по накопиченню вугілля на складах ТЕС в зимовий період, а також забезпечення виплати заробітної плати працівникам вугледобувних підприємств.
– визначити та довести до підвідомчих підприємств джерела та порядок використання коштів для здійснення оплати працівникам:
– за вимушений простій на вугледобувних підприємствах, які припиняли діяльність в період воєнного стану через бойові дії;
– оплати праці працівникам підприємств, які працюють або працювали тільки в режимі забезпечення життєдіяльності підприємства у зв’язку з вимушеним припиненням робіт з видобутку вугілля через пошкодження та активні бойові дії, і не мають власних активів, в тому числі через заборгованість за відвантажене вугілля;
– для погашення простроченої заборгованості із заробітної плати працівникам підприємств, які знаходяться та тимчасово окупованій території.
– Ініціювати перед Урядом, на період дії воєнного стану, прийняття рішення стосовно продовження строків проведення атестації робочих місць за умовами праці на вугільних підприємствах, які знаходяться у зоні бойових дій, оточенні чи блокуванні, але продовжують виробничу діяльність.
– визначити дату проведення наради з керівниками сторін- підписантів Галузевої угоди з метою підвищення заробітної плати працівникам підприємств, що знаходяться у сфері дії Галузевої угоди, шляхом підвищення розміру мінімальної галузевої тарифної ставки першого розряду (окладу).
– Напрацювати та надати на розгляд Уряду пропозиції щодо погашення простроченої заборгованості із заробітної плати працівникам вугледобувних підприємств.
Рекомендувати Роботодавцям всіх форм власності:
– забезпечення своєчасної виплати поточної заробітної плати працівникам і погашення заборгованості з неї;
– не допускати в односторонньому порядку звуження соціально-економічних та трудових прав і гарантій працівників, передбачених колективними договорами.

Головам профспілкових організацій усіх рівнів довести до відома трудових колективів дане рішення Пленуму ЦК Профспілки.

Також під час засідання було розглянуто питання «Про підсумки проведення звітно-виборних зборів територіальних і первинних організацій Профспілки в 2021 та в 2022 роках в умовах карантинних обмежень та воєнного стану». З доповіддю та роз’ясненням по даному питанню виступили завідувач відділом організаційної та інформаційної роботи ЦК Профспілки Юрій Білуха та завідувач правовим відділом ЦК Надія Марчеко.

Коментування вимкнене.