ЗВЕРНЕННЯ ГОЛОВИ ПРОФСПІЛКИ ДО МІНІСТРА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ

17.03.2022 - 09:24 | Категорія: Новини

Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрій Зимін звернувся до Міністра енергетики України Германа Галущенка з приводу оплати праці працівникам державних вугледобувних підприємств.

У зверненні зазначається, що в умовах військової агресії шахтарі, як і мільйони наших співвітчизників у неймовірно тяжких та напружених умовах продовжують працювати по видобутку вугілля, яке вкрай необхідне для енергетичної безпеки України.

Між тим, за оперативною інформацією міністерства, майже всі державні підприємства мають заборгованість з виплати заробітної плати як за минулі роки, так і за два місяці поточного року, що під час жорстокої війни може поставити життя шахтарських родин під загрозу голодної смерті.

Незважаючи на те, що Урядом, Мінфіном та Міненерго з метою забезпечення виплати заробітної плати у 2021 році та погашення простроченої заборгованості з неї було здійснено ряд заходів, включаючи наближення бюджетних видатків та перерозподіл між програмами, а також перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики на 2021 рік тощо, ситуація з оплатою праці на державних вугледобувних підприємствах залишається вкрай напруженою та майже критичною в умовах війни.

Працівники, розуміючи необхідність в умовах воєнного часу врегулювання окремих питань трудових відносин між працівником та роботодавцем, з метою забезпечення збалансованості між скороченням видатків роботодавців на оплату відпусток, надурочних годин, годин роботи у святкові та вихідні дні тощо, наполягають на забезпеченні мінімальних прав на оплату праці за виконану роботу.

Профспілка працівників вугільної промисловості України неодноразово вимагала від органів влади всіх рівнів врегулювання проблем з несвоєчасним проведенням розрахунків кінцевими споживачами за відвантажену вугільну продукцію, що є суттєвим чинником відсутності обігових коштів, які необхідні для виплати заробітної плати працівникам підприємств, які видобувають це вугілля.

Але, довготривала проблема до цього часу залишається невирішеною, ефективний та справедливий механізм розрахунків, на жаль, відсутній. Зокрема, державним вугледобувним підприємствам «Добропіллявугілля – видобуток» та «Львіввугілля» енергетичні компанії відповідно заборгували понад 300,0 млн. грн. (ДП «Укрвугілля» – 151,0 млн. грн., ПАТ «Центренерго» – 78,0 млн. грн., КП «Добро» – 104,6 млн. гривень) та 245,0 млн. грн. (ПАТ «Центренерго 132,0 млн. грн. та інші).

Це в свою чергу призводить до мінімізації обігових коштів, як одного із джерел своєчасної виплати заробітної плати шахтарям, заборгованість з виплати якої станом на 14 березня поточного року складає понад 1 424,0 млн. гривень.

Працівники не розуміють чому, забезпечуючи енергонезалежність Держави, світло і тепло співвітчизникам, вони залишаються у цей складний час без заробітної плати за виконану важку і небезпечну працю.

Профспілкою визначено необхідність вжиття невідкладних заходів щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам та стабілізації роботи державних вугледобувних підприємств, зокрема шляхом остаточного вирішення питання своєчасних розрахунків за відвантажену вугільну продукцію, в тому числі за минулі періоди.

http://www.prupu.org/news/23696/

Коментування вимкнене.