ЗАСІДАННЯ ПРЕЗИДІЇ ЦК ПРОФСПІЛКИ

14.12.2021 - 14:40 | Категорія: Новини

14 грудня в режимі відео конференції за участі Міністра енергетики України відбулося засідання Президії ЦК Профспілки. На порядку денному було обговорено питання «Про кризову ситуацію у вугільній галузі з виплати заробітної плати працівникам і погашення заборгованості з неї та визначення цілеспрямованих дій Профспілки по невідкладному вирішенню даного питання».

В цьому засіданні взяли участь голови первинних профспілкових організацій, які не є членами Президії ЦК Профспілки. Від Міністерства енергетики України взяв участь Міністр енергетики України Герман Галущенко та перший заступник Міністра Юрій Власенко.

Про ситуацію, яка склалася на державних вугледобувних підприємства у зв’язку з невиплатою заробітної плати доповів Міністр енергетики Герман Галущенко. Зокрема, було наголошено, що згідно домовленості, якої було досягнуто з керівництвом « Центренерго» сьогодні перші 300 млн. грн. вже спрямовані на державні вугледобувні підприємства. Решта коштів із 700млн грн, які були визначені для перерахування будуть надходити на підприємства протягом поточного тижня. В свою чергу Міністр закликав використовувати ці кошти тільки на виплату заробітної плати працівникам і ні на які інші цілі.

Крім того, Герман Валерійович зазначив, що в грудні місяці поточного року на виплату заборгованості по заробітній платі працівникам державних вугледобувних підприємств буде перерозподілено ще близько 90 млн. грн. шляхом перерозподілу з інших бюджетних програм Міністерства за рахунок економії коштів.

Заслухавши виступ Міністра керівники шахтарських профспілок, в тому числі Щербань В.П., Подгорний В.В., Іванішин В.Т., Турчин О.П., Сиротюк Р.П.,Древаль П.П., Віхоть Р. Г. Попов А.Л., Бабіч В.М., Юзефович Р.В. озвучили ряд запитань, які стосуються всіх без виключення державних вугледобувних підприємств. Зокрема, бюджетне фінансування вугільної галузі до кінця поточного року та в наступному 2022 році, підвищення тарифних ставок і окладів працівникам, відсутність обігових коштів на підприємствах та інші питання, що стосуються життєдіяльності вугільних підприємств.

На даному засіданні було обговорено ситуацію по виділенню додатково 1 млрд. грн. на погашення заборгованості та виплати поточної заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств  (законопроект № 5891-1, автор н. д. М.Л. Бондар та ін.). Слід зазначити, що даний законопроект за ініціативи народного депутата України Михайла Бондара виноситься на розгляд Верховної Ради України на позачергове засідання в четвер, 16 грудня. Як повідомив, Міністр енергетики, Міністерство підтримує дану законодавчу ініціативу і в разі прийняття позитивного рішення по даному питанню, всі кошти до кінця поточного року будуть спрямовані на державні вугледобувні підприємства.

Заслухавши інформацію Міністра, а також його відповіді на запитання представників профспілок виступив помічник голови Профспілки Віктор Турманов. Віктор Іванович в черговий раз наголосив про необхідність призначення профільного заступника Міністра по вугільній галузі та зазначив, що засідання Кабінету Міністрів України з приводу розгляду питання трансформації вугільних регіонів відбулося без участі представників профспілок. Також було порушено кадрове питання, що стосується призначення керівників державних вугледобувних підприємств.

В ході обговорення Постанови Президії було прийнято рішення про проведення 16 грудня акції протесту представників трудових колективів в м. Києві шляхом пікетування Верховної Ради України стосовно невідкладного прийняття законопроекту № 5891-1. Також було прийнято рішення про направлення за дорученням Президії ЦК Профспілки листа Прем’єр-міністру України стосовно необхідності вирішення питання забезпечення виплати в найкоротший термін і в повному обсязі погашення заборгованості по заробітній платі.

З приводу проведення акції протесту головою Профспілки Андрієм Зиміним було наголошено на необхідності забезпечення кількісного складу представників із дотриманням всіх норм та правил під час проведення акції.

За інформацією сайту Укрвуглепрофспілки

фото з сайту Міністерства енергетики України

Коментування вимкнене.