ВСЕУКРАЇНСЬКА АКЦІЯ ПРОТЕСТУ ПРОФСПІЛОК 7 ЖОВТНЯ 2021 РОКУ У М. КИЄВІ

08.10.2021 - 12:13 | Категорія: Новини

Профспілка працівників вугільної промисловості України взяла активну участь у попереджувальній Всеукраїнській акції протесту профспілок під гаслом: «ЗАХИСТИМО СВОЇ ТРУДОВІ ПРАВА і СВОБОДИ НА ОБ’ЄДНАННЯ В ПРОФСПІЛКИ. ЗДОБУДЕМО КРАЩЕ ЖИТТЯ!»

У заході взяли участь понад п’ять тисяч представників всеукраїнських профспілок, в тому числі делегація Профспілки працівників вугільної промисловості у складі представників територіальних і первинних організацій.

Головними вимогами учасників акції були:
НІ – прийняттю антитрудових та антипрофспілкових законопроектів №№ 5371, 5388 і 2681.

Влада – руки геть від майна громадських організацій та профспілок!

Гарантувати забезпечення конституційного права громадян на повну і продуктивну зайнятість, гідну оплату праці, безпеку і здоров’я працюючим.

ДОСТУПНІ для населення справедливі ціни на український газ, тарифи на електроенергію та комунальні послуги;

Вільний ринок енергоносіїв не повинен знищувати вітчизняну промисловість, робочі місця і соціальну сферу.

Погашення боргів по заробітній платі, що складають загалом по України 4 млрд. гривень.

Були висловлені загальнопрофспілкові вимоги стосовно забезпечення в повному обсязі своєчасної виплати лікарняних, декретних, соціальних послуг та пенсій, а також щодо збільшення у 2022 році розміру мінімальної заробітної плати – 6900 грн., мінімальної пенсії – 3600 грн. і посадового окладу І тарифного розряду – 6500 грн.

На мітингу біля Кабінету Міністрів України виступили голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, народні депутати України, представники членських організації Федерації профспілок України і, зокрема Укрвуглепрофспілки.

Під час проведення мітингу, в Кабінеті Міністрів України відбулася зустріч представників профспілок з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, в якій прийняв участь голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрій Зимін, який висловив вимоги Укрвуглепрофспілки, що були направлені до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України, а саме:

1. Термінового прийняття Верховною Радою Закону України рішення щодо збільшення бюджетного фінансування на 2021 рік у розмірі 2,1 мільярда гривень для погашення заборгованості по заробітній платі працівникам.

2. Забезпечити бюджетне фінансування державного сектору вугільної галузі у 2022 році відповідно до розрахунків Міненерго України в розмірі 12,1 млрд. грн. для ефективного реформування і сталої роботи державних вугледобувних підприємств.

3.Скасувати постанову Кабінету Міністрів України № 760 від 21 липня 2021 року «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для реструктуризації вугільної галузі»

4. Внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 року № 461, в частині відновлення права на пенсію за віком на пільгових умовах працівників, зайнятих на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу.

5. Недопущення ліквідації шахт без наявності чітко визначених джерел фінансування конкретної програми соціального захисту працівників, які будуть вивільнятися у зв’язку з ліквідацією таких шахт.

6. Повернути працівникам вугільної галузі соціальні гарантії, передбачені статтями 43 та 48 Гірничого Закону України, які в незаконний спосіб були скасовані з 01.01.2015 року.

7. Визначити та здійснити покрокові дії по стабілізації ситуації у вугільній галузі України та забезпеченню ефективного реформування і трансформації вугільних регіонів.

На даній зустрічі Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль запевнив, «що заробітна плата шахтарям буде виплачена».

По завершенню акції відбулася також зустріч представників профспілок у Верховній Раді України за участі першого заступника голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та Голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики Галини Третьякової.

Коментування вимкнене.