ПРЕЗИДІЯ ЦК ПРОФСПІЛКИ РОЗГЛЯНУЛА СТАН ВИПЛАТИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

20.08.2021 - 09:16 | Категорія: Новини

19 серпня за участі Міністра енергетики України Германа Галущенка та профільного заступника Міністра Олексія Куракова відбулося засідання Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України. В засіданні Президії взяли участь голови первинних організацій Профспілки, а також представники компанії ДТЕК. Львівську територіальну організацій Профспілки представляли голова Олег Турчин та його заступний Степан Ярема.

На порядку денному було розглянуто питання:

« Про стан виплати заробітної плати на підприємствах вугільної промисловості України та подальші дії Профспілки». « Про негативні наслідки реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 21. 07.2021 №760».

Щодо стану справ на підприємствах вугільної галузі та ситуації з виплатою заробітної плати працівникам й погашення наявної заборгованості з неї доповів Міністр енергетики. Зокрема, він зазначив, що Міністерство вчасно отримало всі погоджувальні документи для виділення необхідної суми коштів на погашення заборгованості по заробітній платі гірникам і тому, 16 серпня як раніше і було обіцяно, кошти надійшли на рахунки підприємств. Але для виплати заробітної плати працівникам вугледобувних підприємств до кінця поточного року необхідно вносити зміни до Державного бюджету на 2021 рік в частині збільшення видатків для фінансування вугільної галузі. Міністерством напрацьовані відповідні законодавчі пропозиції.

Стосовно прийнятої Кабінетом Міністрів України постанови №760 від 21.07.2021р. «Про внесення змін и до пункту 12 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реструктуризації вугільної галузі» Герман Валерійович доповів наступне: – Міністерство енергетики здійснило всі необхідні розрахунки економічного обґрунтування щодо недоцільності прийняття даної постанови. Відповідні матеріали направлено до Кабінету Міністрів України.

Слід зазначити, що дана постанова ставить державні підприємства галузі – одержувачів бюджетних коштів перед наявним фактом невиконаних нових умов для одержання бюджетних коштів у поточному періоді з відповідними наслідками, як соціального так і виробничого характеру.

Голови первинних і територіальних організацій Профспілки порушували перед керівництвом Міністерства найбільш злободенні питання шахтарів, підпорядкованих ним підприємств. Заступник Міністра енергетики Олексій Кураков надав ґрунтовні відповіді на порушені питання і наголосив на постійному діалозі з профспілками.
Голова Профспілки Віктор Турманов у своєму виступі наголосив на постійній конструктивній взаємодії Профспілки з Міністерством енергетики по вирішенню шахтарських питань. Також профспілковий лідер зазначив , що в галузі на підприємствах всіх форм власності накопичилося ряд нагальних питань, які потребують термінового вирішення.

Як зазначив голова Профспілки, важливим напрямком подальшої діяльності Профспілки з використанням всіх можливостей профспілкового впливу наразі залишаються: збільшення бюджетного фінансування вугільної галузі в поточному році обсягом 2,5 млрд. грн., необхідних для забезпечення оплати праці працівникам державних вугледобувних підприємств до кінця 2021 року. А також передбачення достатніх обсягів бюджетного фінансування вугільної галузі на 2022 рік по програмах фінансування у відповідності до розрахунків Міненерго, зокрема на технічне переоснащення та модернізацію вугледобувних підприємств, заходи з охорони праці та підвищення техніки безпеки, а також підвищення рівня оплати праці працівникам державних підприємств.

По обговоренню питань порядку денного було прийнято відповідні рішення. Зокрема:
Вимагати від Міністра енергетики України Галущенка Г.В.:

– вжити заходів щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств;

– ініціювати перед Кабінетом Міністрів України внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення фінансування видатків вугільної галузі за програмою «Реструктуризація вугільної галузі», відповідно до розрахунків та обґрунтування Міненерго;

– забезпечити дотримання Галузевої угоди стосовно погодження нормативно-розпорядчих документів з профспілковими органами відповідного рівня.
Вимагати від Роботодавців всіх форм власності:

– забезпечити своєчасної виплати заробітної плати працівникам та підвищення рівня тарифних ставок і посадових окладів згідно положень Галузевої угоди і колективних договорів;

– не допускати в односторонньому порядку звуження соціально-економічних та трудових прав і гарантій працівників, передбачених чинною Галузевою угодою та колективними договорами.

– вважати введення додаткових умов на отримання бюджетних коштів, які надаються вугледобувним підприємствам на оплату праці та внесення обов’язкових платежів, пов’язаних з виплатою заробітної плати, необґрунтованим і недоцільним та таким, що може спричинити комплекс негативних та незворотних наслідків для підприємств, працівників та шахтарських регіонів.

– звернутися до Прем’єр – Міністра України з вимогою щодо відміни постанови Кабінету Міністрів України №760 від 21.07.2021р. «Про внесення змін и до пункту 12 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реструктуризації вугільної галузі» .

Також було розглянуто ряд питань, пов’язаних і організаційною діяльністю Профспілки.

За матеріалами сайту Укрвуглепрофспілки http://www.prupu.org/news/23414/

Коментування вимкнене.