ЛІДЕР УКРВУГЛЕПРОФСПІЛКИ ВІКТОР ТУРМАНОВ ЗВЕРНУВСЯ ДО ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ ДЕНИСА ШМИГАЛЯ З ПРИВОДУ НАМІРІВ УРЯДУ ЩОДО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ПОРЯДКУ ВИКОРИСТАННЯ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ

20.07.2021 - 14:32 | Категорія: Новини

Профспілка працівників вугільної промисловості та всі трудові колективи державних вугледобувних підприємств вкрай занепокоєні ситуацією, яка на даний час стрімко загострюється у зв’язку з намірами Уряду по введенню додаткових умов в Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реструктуризації вугільної галузі (далі Порядок), що затверджений постановою Кабінету міністрів України від 23.01.2019 р. № 80.

У Порядку зазначено, що метою бюджетної програми «Реструктуризація вугільної галузі» є забезпечення вітчизняного виробництва товарної вугільної продукції умовами для оплати праці та внесення обов’язкових платежів, пов’язаних з виплатою заробітної плати, а також погашення заборгованості із заробітної плати, тобто створення умов для забезпечення працівникам державних вугледобувних підприємств конституційних прав на оплату праці та соціальний захист.

Але, незважаючи на недопустимо зменшений у 2021 році обсяг коштів за вищевказаною бюджетною програмою порівняно з розрахунками Міненерго, як головного розпорядника бюджетних коштів, а також попри наполегливі вимоги Профспілки щодо внесення змін до Державного бюджету України на 2021 рік для збільшення видатків за вищевказаною програмою – насамперед для забезпечення до кінця 2021 року права працівників на оплату праці, наразі пропонується започаткування особливих обмежувальних умов при перерахуванні бюджетних коштів підприємствам.

Бюджетні кошти можна буде одержати тільки за умови спрямування підприємством на оплату праці та внесення обов’язкових платежів, пов’язаних з виплатою заробітної плати, не менше ніж 70 відсотків коштів, отриманих від реалізації вугільної продукції та інших надходжень. Тобто, підприємство за цих нових умов може зовсім не одержати бюджетні кошти, які передбачені програмою. Це створить нові загрози як для виробничої діяльності підприємств, так і для подальшого заглиблення порушених конституційних прав працівників на оплату праці та соціальний захист.

Разом з тим, неперерахування бюджетних коштів вугледобувним підприємствам державної форми власності, які визнані одержувачами бюджетних коштів, є порушенням Бюджетного Кодексу України, відповідно до якого Міненерго, як головний розпорядник бюджетних коштів і відповідальний виконавець бюджетних програм у процесі їх виконання повинен забезпечити цільове та ефективне використання бюджетних коштів протягом усього строку реалізації відповідних бюджетних програм у межах визначених бюджетних призначень.

Слід зазначити, що довготривала відсутність бюджетних програм на заходи з технічного переоснащення, модернізації вугледобувних підприємств і заходи з охорони праці та підвищення техніки безпеки призвело до того, що окремі підприємства балансують на межі критичного виробничого виживання.

У разі неперерахування розпорядником бюджетних коштів підприємству заручником знову стають працівники підприємства, яким ще більше заборгують оплату за працю, право на своєчасне одержання якої захищається законом (ст.43 Конституції України).

Крім того, відповідно до ст.97 Кодексу законів про працю та ст. 15 і 24 Закону України «Про оплату праці» оплата праці працівників підприємства здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються підприємством після виконання зобов’язань щодо оплати праці. Своєчасність та обсяги виплати заробітної плати не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості.

Внесення змін до Порядку шляхом встановлення особливих умов при перерахуванні їх вугледобувним підприємствам, в тому числі з метою забезпечення гарантій з оплати праці, призведе до подальшого порушення чинного трудового законодавства та посилення соціально–суспільної та політичної напруги в трудових колективах та у країни в цілому.

У зв’язку з цим, з метою недопущення посилення вже й так високого рівня соціальної напруги, пов’язаної з невиплатою заробітної плати на державних вугледобувних підприємствах, було висловлене переконливе прохання до Прем’єр-міністра України не допустити прийняття зазначених змін до чинного Порядку.

Коментування вимкнене.