Відбулася зустріч представників профспілок Львівщини з керівництвом Міненерго

16.07.2021 - 12:22 | Категорія: Новини

15 липня в Міненерго України відбулася зустріч представників профспілок Львівщини з керівництвом Міністерства.

В зустрічі, зокрема, взяли участь перший заступник Міністра Юрій Власенко, заступник Міністра Олексій Кураков, голови первинних профспілкових організацій Львівської територіальної організації Укрвуглепрофспілки на чолі з головою Олегом Турчиним та заступник голови Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрій Зимін.

Під час зустрічі були порушені наступні питання:
1. Повернення коштів за відвантажене вугілля в попередні періоди, споживачем якого було ПАТ «Центренерго» в обсязі 228 млн. грн., в тому числі:
– ДП «Державна вугільна компанія» насуму 4,9 млн. грн.;
– ДП «Держвуглепостач» на суму 112,7 млн. грн.;
– ДП «Укрвугілля» на суму 5,4 млн. грн.;
– ТзОВ «Енергетична компанія «»Укренерговугілля» на суму 12,8 млн. грн.;
– ПАТ «Центренерго» на суму 92,2 млн. грн.

2. Повернути ціну 1 тонни вугільної продукції, які відповідає затратам на її видобуток – 2100 грн.


3. Виділити кошти на заміну старого зношеного гірничого обладнання і техніки, які відпрацювали 5-ти кратний ресурс.


4. Відновити виділення коштів на ОП і засоби індивідуального захисту.


5. Встановити взаємозалік вугільною продукцією за спожиту електроенергію вугледобувним підприємствам ДП «Львіввугілля».


6. Забезпечити стабільний збут вугільної продукції.


7. Розподіл коштів держпідримки для всіх працівників ДП «Львіввугілля».

З зазначених питань та на відповідні запити учасників зустрічі заступником Міністра Олексієм Кураковим були дані конкретні відповіді та роз’яснення.
Головне на що було наголошено заступником Міністра – це вжиття відповідних заходів щодо поточної виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї.

За повідомленням Олексія Куракова:
По-перше. Згідно прийнятого розпорядження Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 р. № 760-р були надані матеріали на розгляд бюджетного комітету ВРУ, який на своєму засідання прийняв відповідне рішення щодо перерозподілу бюджетних коштів в обсязі 393,0 млн. грн. і додаткового їх спрямування по програмі «Реструктуризація вугільної галузі» на забезпечення виплати заробітної плати шахтарям.

По-друге. Міненерго України досягнуто домовленості з Міністерством фінансів щодо невідкладного протягом двох-трьох днів перерахунку бюджетних коштів передбачених на липень 2021 року в сумі 250 млн. грн. на рахунки державних вугледобувних підприємств.

По-третє. Протягом липня і серпня ц.р. мають бути також спрямовані на рахунки держпідприємств додатково по 95 млн. грн. бюджетних коштів.

Надалі в стадії підготовки з подальшим розглядом Урядом України пропозиції Міненерго України та Профспілки стосовно збільшення видатків в бюджеті України на 2021 рік по програмі «Реструктуризація вугільної галузі» до кінця року обсягом 2,8 млрд. гривень.

Слід зазначити, що після активного втручання в дану ситуацію Міненерго України та за активної настійливої позиції Укрвуглепрофспілки, вже в цей же день була спрямована Мінфіном на рахунки державних вугледобувних підприємств відповідна сума коштів.

Коментування вимкнене.