ВІДБУЛОСЯ ПЕРШЕ ЗАСІДАННЯ АНТИКРИЗОВОГО ЕНЕРГЕТИЧНОГО ШТАБУ

30.04.2020 - 15:08 | Категорія: Новини

24 квітня 2020року Кабінетом Міністрів України було прийнято Постанову № 312 про створення Антикризового енергетичного штабу на чолі з Прем’єр – міністром України Денисом Шмигалем. До складу даного штабу входять 32 особи з числа керівництва відповідних міністерств і відомств, народних депутатів України, членів Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг та представника Профспілки працівників вугільної промисловості України.

Згідно даної Постанови визначено основні завдання Антикризового енергетичного штабу:

1) сприяння здійсненню узгоджених дій органів державної влади, установ, організацій та суб’єктів господарювання врегулювання проблемних питань діяльності енергетичної галузі;

2) підготовка пропозицій та рекомендацій щодо заходів, пов’язаних із врегулюванням проблемних питань діяльності енергетичної галузі, зокрема електроенергетичних та вугледобувних підприємств;

3) здійснення контролю за вжиттям заходів, пов’язаних із врегулюванням проблемних питань діяльності енергетичної галузі.

29 квітня, в Кабінеті Міністрів України під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулося перше засідання Антикризового енергетичного штабу за участю члена даного штабу, голови Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктора Турманова.

Відкриваючи засідання, очільник Уряду наголосив на тому, що сьогодні енергетична криза знаходиться на тому етапі, коли дії влади мають бути оперативними, ефективними та злагодженими.

«Ми зацікавлені в тому, щоб був напрацьований план заходів. Вчора на нараді з Президентом ми проговорили вже підписаний сьогодні енергетичний баланс України», – підкреслив Прем’єр-міністр.

«Ми маємо зберегти робочі місця, особливо у галузі вугільної промисловості, атомної енергетики. Тому важливо сьогодні працювати над цим спільно. І баланс, який ми маємо сьогодні, дає нам розуміння того, де, яка, чия роль і які потужності можуть бути задіяні. І про що нам треба домовлятися з підприємствами-власниками відновлювальних джерел енергії», – зазначив Денис Шмигаль.
Під час засідання було обговорено необхідність ухвалення низки законодавчих та нормативних ініціатив, які сприятимуть стабілізації ситуації на ринку енергетики.

Також всі учасники обговорень підкреслили важливість створення Антикризового енергетичного штабу, який буде працювати комплексно та відкрито.

В.о. Міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець презентувала план оперативних заходів щодо нормалізації роботи енергетичної галузі України.

На нараді виступили народні депутати України Михайло Бондар та Михайло Волинець.

Голова Профспілки Віктор Турманов у своєму виступі наголосив на необхідності вжиття невідкладних заходів для вирішення ряду проблемних питань вугільної галузі.

За підсумками проведеної наради було прийнято відповідні рішення щодо:

– вирішення питання стосовно обмеження до нуля імпорту електроенергії з Російської Федерації та Республіки Білорусь у період з травня 2020 року до грудня 2021 року або дотримання паритетного доступу на ринки зазначених країн;

– розробки законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України» з метою забезпечення умов погашення заборгованості на ринку електричної енергії;

– прийняття ряду урядових рішень, спрямованих на забезпечення сталої роботи енергетичного комплексу і, зокрема, вугільної промисловості України.

Відповідну інформацію можна переглянути за посиланням

За матеріалами Урядового порталу.

Коментування вимкнене.