ВУГІЛЬНА ГАЛУЗЬ ПОТРЕБУЄ НЕВІДКЛАДНИХ ДІЙ ЩОДО ВИВЕДЕННЯ ЇЇ З КРИЗОВОГО СТАНУ

13.04.2020 - 09:00 | Категорія: Новини

Голова Профспілки Віктор Турманов звернувся до Президента України Володимира Зеленського та Прем’єр-Міністра України Дениса Шмигаля з приводу невідкладного вирішення основних проблемних питань енергетичного сектору і виведення вугільної галузі з кризового стану та практичної реалізації положень, викладених у Зверненні Всеукраїнського зібрання працівників вугільної промисловості України від 25 лютого 2020 року.

У листах зазначається, що здійснення первинних кроків новоствореного Уряду України, спрямованих на практичне вирішення питань є вкрай недостатнім. І тому, необхідно в подальшому вжиття рішучих заходів для забезпечення подальшої сталої діяльності вугледобувних підприємств та підприємств теплової генерації.

Наразі посиленої уваги потребує припинення вимушеної зупинки підприємств вугільної галузі всіх форм власності, діяльність яких на цей час просто паралізована. Значна кількість економічно активних підприємств, в тому числі і приватної власності, вимушено припинили видобуток вугілля або знаходяться на грані повної зупинки з причин невирішення проблем відвантаження вугілля та оплати за нього, відсутності обігових коштів для забезпечення виробництва. При цьому відсутня конкретна спрямованість урядових дій стосовно комплексного вирішення питання збуту видобутої вугільної продукції (обсяги якої на складах шахт і збагачувальних фабриках складають 267,5 тис. тонн) та забезпечення повної своєчасної оплати за її реалізацію (заборгованість ПАТ «Центренерго» і ДП «Держвуглепостач» перед вугледобувними підприємствами становить понад 600 млн. гривень).

Динаміка скорочення видобутку вугілля зростає. З 2016 по 2019 рік видобуток на державних підприємствах скоротився з 6,7 млн. тонн на рік до 3,5 млн. тонн на рік і далі катастрофічно падає. Борг із зарплат на 10 квітня поточного року складає біля 1 млрд. гривень. Проблемою залишається стан шахт, які протягом довготривалого періоду залишаються без модернізації та переоснащення.
Фактично поза увагою залишається питання про списання або ж розстрочку наявної заборгованості ДП «Енергоринок» за вироблену та відпущену електроенергію в обсязі понад 10 млрд. гривень. Не здійснюється практичних кроків щодо розробки прогнозного балансу виробництва і споживання вітчизняної вугільної продукції на поточний та наступний періоди, а також вироблення стратегії реформування і розвитку підприємств вугільної галузі, державної та регіональних програм соціальної підтримки працівників шахт, які ліквідують та населення шахтарських регіонів. Не ініційовано розробку та прийняття відповідних нормативних актів та внесення змін до чинного законодавства України стосовно списання боргів за спожиту електроенергію вугледобувним підприємствам за минулі роки.

Звертаємо увагу на те, що за практичної відсутності фахівців вугільної галузі в нинішньому складі Мінекоенерго України стає неможливим ведення конструктивного професійного діалогу та вжиття практичних дієвих заходів по виходу вугільної промисловості з кризи.

Вироблення і реалізація державної політики та здійснення необхідних дій спрямованих на забезпечення сталої роботи вугільної галузі, з вирішенням нагальних виробничих, соціальних та фінансово-економічних проблем повинно запроваджуватися і в наявних умовах дійсності, не втрачаючи часу. Подальше зволікання з вирішення проблемних питань призведе до колапсу в енергетичній системі країни і в першу чергу у вугільній промисловості, адже близько 65 міст повністю залежні від вугледобувних підприємств чи теплової генерації.

Зазначено, що з даних питань Кабінетом Міністрів України повинен бути невідкладно складений план конкретних дій та здійснені заходи з їх реалізації по кожній позиції.

При цьому, також запропоновано для розгляду Урядом України ряд інших кроків, спрямованих на вирішення проблеми по виходу із кризи вугледобувної галузі, а саме:

– Визначити, що саме вітчизняні ТЕС є основними покупцями вітчизняного вугілля;

– Вжити відповідні дії щодо комплексного вирішення питання збуту видобутої вугільної продукції та забезпечення повної своєчасної оплати за її реалізацію;

– Підготувати Довгостроковий енергетичний баланс на наступні 10 років і Прогнозований баланс вугілля та вугільної продукції;

– Забезпечити професійне управління Мінекоенерго України і терміново призначити Міністра, який має невідкладно здійснювати дієві заходи щодо стабілізації ситуації у вугільній галузі та виведенні її з кризового стану;

– У рамках роботи Координаційного центру трансформації вугільної промисловості розробити програму дій по виходу з кризи вугільної промисловості з урахуванням наслідків посткоронавірусної депресії;

– Переглянути фінансування вугільної галузі, запланувавши необхідні видатки, які будуть спрямовані на погашення заборгованості заробітних плат шахтарів та модернізацію галузі;

– Для забезпечення замовленнями вітчизняних енергетиків та шахтарів, заборонити імпорт електроенергії з Російської Федерації та Республіки Білорусь;

– Створити Координаційний центр та розробити Національну програму трансформації вугільних регіонів.

Реалізувавши такі напрямки діяльності, влада зможе певною мірою забезпечити стабілізацію ситуації у вугільній промисловості України та частково компенсувати наслідки низки негативних чинників, що мали прояв протягом IV кварталу 2019 р. – I кварталу 2020 р. і підготувати галузь до наступного осінньо-зимового періоду. Шахти отримають ринок збуту вугілля, а шахтарі – роботу. Крім того, це дозволить пом’якшити прояви економічного спаду внаслідок епідемії та карантину в містах шахтарів та енергетиків.

У спрямованих листах до Президента України та Прем’єр-міністра України наголошено на те, що у разі невжиття дієвих заходів, шахтарі будуть змушені масово припинити свою діяльність, наслідком чого стане посилення кризи у багатьох містах як Східної, так і Західної України. Зросте заборгованість із заробітної платні, знизяться надходження до бюджетів всіх рівнів, зупиниться впровадження соціальних програм у містах шахтарів. Як наслідок – подальше погіршення рівня життя та посилення соціальної напруги.

За матеріалами сайту Укрвуглепрофспілки

http://www.prupu.org/news/22710/

Коментування вимкнене.