СОЛІДАРНА АКЦІЯ ПРОТЕСТУ ТА НАРАДА ПРЕДСТАВНИКІВ ШАХТАРСЬКИХ ПРОФСПІЛОК В ПРОФІЛЬНОМУ МІНІСТЕРСТВІ

18.12.2019 - 11:14 | Категорія: Новини

17 грудня 350 шахтарів з усіх вугільних регіонів України, зокрема і Львівського, прибули до Києва для участі у солідарній акції протесту, яку проводила ФПУ її членські організації в умовах лібералізації трудового законодавства та наступу на права профспілок.

У своїх виступах на мітингу пшахтарі та голови теркомів, первинних профспілкових  Профспілки вугільників профспілки наголошували на тій критичній ситуації, що склалася у вугільній галузі в цілому.


Заступник голови Профспілки Андрій Зимін озвучив вимоги шахтарів. Зокрема, термінове прийняття законопроекту №2550, збалансування роботи енергетичного ринку, налагодження збуту вугільної продукції.


Голова профкому шахти « Червоноградська» ДП «Львіввугілля» Павло Євтушок озвучив нагальні питання шахтарів Львівщини та в цілому по вугільній галузі.
По завершенню акції протесту представники шахтарських профспілок висловили вимогу щодо зустрічі з керівництвом профільного Міністерства.


З представниками профспілок зустрілися перший заступник Міністра енергетики та захисту довкілля Віталій Шубін та заступник Міністра Станіслав Ковалевський. Шахтарі озвучили свої вимоги, а саме те, що напередодні новорічних свят шатхарі та їх сім’ї залишаються без заробітної плати, борги з якої станом на 10 грудня досягли понад 1 млрд. грн. Частково вирішити дане питання можливо шляхом прийняття Верховною Радою України законопроекту №2550. В свою чергу Віталій Шубін висловив сподівання про те, що цей законопроект буде прийнято. Але поряд з цим Міністерство напрацювало відповідні документи стосовно перерозподілу 322 млн. грн. на виплату заробітної плати шахтарям. Це рішення в середу на засіданні Уряду має бути затверджене.

Також представниками шахтарських профспілок було порушено ще ряд проблемних питань, а саме: терміново врегулювати питання з налагодження збуту вугільної продукції та здійснення своєчасних розрахунків за відвантажене вугілля, призупинити імпорт електроенергії та вугілля з-за кордону та безпідставне прийняття рішень про закриття державних шахт, відновлення Списків №1 та №2, які були скасовані попереднім Урядом, створення Координаційної ради при кабінеті Міністрів України по вугільній галузі за участі представників відповідних Міністерств та профспілок, інші питання.


Слід зазначити, що Перший заступник Міністра уважно всіх вислухав і надав відповіді на запитання. Зокрема, він запевнив учасників зустрічі в тому, що найближчим часом «Центренерго» почне здійснювати розрахунки за вугільну продукцію. Віталій Миколайович наголосив, що бюджетні показники на 2020 рік по вугільній галузі та Енергетична стратегія обов’язково будуть переглядатися. З приводу Списків №1 та №2, то перший заступник Міністра запропонував створити Робочу групу для детального обговорення та вивчення даного питання. Сотосовно закриття державних шахт, то Віталій Шубін зазначив наступне, що воно буде відбуватися тільки при умові вирішення соціальних питань.

На завершення зустрічі Віталій Шубін запевнив представників шахтарських профспілок в тому, що всіх озвучені проблемні питання будуть доведені до відома Міністра Олексі Оржеля та отримають відповідне реагування.

Коментування вимкнене.