ПРАВОВІ І СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ПРАЦІВНИКІВ ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ МАЮТЬ БУТИ ВИРІШЕНІ

28.04.2023 - 15:48 | Категорія: Новини

26 квітня в змішаному режимі відбувся V Пленум Укрвуглепрофспілки. На порядку денному було розглянуто питання «Про ситуації у вугільній промисловості України та хід виконання рішень IV Пленуму Профспілки».

В роботі Пленуму взяли участь Міністр енергетики України Герман Галущенко, Перший заступник Міністра Юрій Власенко, у онлайн режимі Генеральний директор ТОВ «ДТЕК ЕНЕРГО» Ільдар Салєєв, голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, голова Федерації роботодавців ПЕК Анатолій Татаринов, народні депутати України Михайло Бондар та Вікторія Гриб, а також представники відповідних структурних підрозділів Міненерго, ДТЕК Енерго, ФПУ та інші.

Від Львівської територіальної організації Профспілки вугільників в роботі Пленуму взяли участь голови первинок шахт та допоміжних підприємств.

На початку роботи Пленуму керівник Профспілки Андрій Зимін доповів про заходи, які були здійснення на виконання рішень IV Пленуму ЦК Профспілки. Зокрема, було зазначено наступне.

За минулий період, за взаємодії Профспілки та Міненерго вдалося ініціювати прийняття окремих нормативних актів і вжити заходів, які дозволили в певній мірі стабілізувати виробничу діяльність підприємств галузі.

Збільшення ціни на вугільну продукцію, та введення режиму ПСО дозволило покращити фінансово-економічні показники діяльності підприємств, прискорити розрахунки за відвантажене вугілля, а також поступово виправляти стан виплати поточної заробітної плати працівникам.



Протягом поточного року практично відсутня заборгованість з виплати заробітної плати працівникам ДП «Львіввугілля». Завдяки зусиллям Профспілки та керівництва Міненерго вдалося прискорити надходження коштів за програмою «Заходи з ліквідації неперспективних вугледобувних підприємств», що дозволило вирішити виплату заборгованої заробітної плати, та зняття соціальної напруги у трудових колективах шахт «Надія» «Великомостівська» та інших.

Одним із способів збільшення фінансування на погашення заборгованості та виплату заробітної плати є вирішення питання збільшення виділення коштів на заходи з технічного переоснащення і модернізацію державних вугледобувних підприємств за бюджетною програмою «Реструктуризація вугільної галузі». Профспілка провела зустріч з керівниками Міненерго, та на підставі протокольного доручення з цього питання Міністерство звернулося до Уряду, але нажаль його вирішення затягується.



Встановлена з 01.12.2022 року відповідно до Галузевої угоди мінімальна гарантія з оплати праці, як основа для розрахунку тарифних ставок та окладів на підприємствах всіх форм власності у вугільній галузі у розмірі 2684 грн. не відповідає рівню для забезпечення потреб життєдіяльності шахтарів та їх родин, що особливо відчутне в умовах воєнного стану, а також є передумовою зростання плинності кадрів і масштабної трудової міграції кваліфікованих працівників.

Завдяки створеній Робочій групі з оплати праці у березні поточного року прийняті спільні рішення адміністрації ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» та Дніпропетровського територіального комітету Профспілки з підвищення заробітної плати шляхом додаткового преміювання працівників. Нажаль по державним вугільним підприємствам позитивне рішення щодо підвищення рівня заробітної плати працівникам досі не прийнято. Сторонами колективного договору досягнуто домовленості продовжити діяльність Робочої групи з оплати праці підприємства для пошуку шляхів її збільшення.



Остаточно не вирішеним залишається питання бронювання працівників вугледобувних підприємств. На вугільних підприємствах склалася вкрай напружена ситуація. Чисельність працівників по багатьох вугільних підприємствах дійшла до критичної межі. Підприємства на грані зупинки, через неукомплектованість технологічних ланцюгів з підготовки виробок та видобутку вугілля і тому своєчасне оформлення та дотримання законного бронювання працівників шахт забезпечить стабільне їх функціонування, а державі – енергетичну незалежність в умовах воєнного стану.

На сьогоднішній день вже є наявні приклади коли на окремих вугледобувних підприємствах зменшена кількість робочих змін.

Потребує вирішення і питання повернення дії положення про звільнення від оподаткування операцій з постачання на митній території України вугілля або продуктів його збагачення, яке діяло за відповідним Законом України на протязі останніх 5-ти років. Що в свою чергу дозволило б в якійсь мірі знівелювати відсутність бюджетних коштів на технічне переоснащення і модернізацію шахт та безпеку праці.



Невирішеним до цього часу є питання повернення права на пенсію за віком на пільгових умовах окремим категоріям працівників, зайнятих на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу. Неодноразові звернення Профспілки до центральних органів виконавчої влади та Уряду стосовно внесення змін до законодавства залишаються без відповідного розгляду і по суті проблеми зводяться до формальних відповідей.
Слід зазначити, що в наявних умовах дійсності Профспілкою було направлено звернення до Прем’єр-міністра України стосовно недопущення будь – яких реформувань вугледобувних підприємств у державному секторі під час бойових дій у державі.

Також на даний час не вирішено питання реструктуризації заборгованості державних вугледобувних підприємств зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за попередні роки, що унеможливлює ефективне лікування під час тимчасової непрацездатності людини, своєчасне оформлення пенсії, тощо та є грубим порушенням конституційного права працівників на соціальний захист та охорону їх здоров’я.

Залишається відкритим питання щодо кандидатури на посаду профільного заступника Міністра енергетики України по вугільній галузі.

Міністр енергетики Герман Галущенко у своєму виступі наголосив на тих труднощах, які вдалося пережити паливно-енергетичному комплексу у зв’язку із постійними обстрілами об’єктів критичної інфраструктури. При цьому Міністр висловив подяку всім працівникам вугільної галузі за те, що в такий складний час було забезпечено безперебійний процес видобутку вугілля і це в свою чергу дозволило пройти опалювальний сезон. Стосовно бронювання для шахтарів Міністр зазначив, що на зараз відповідно до прийнятих нормативно-правових актів є можливість бронювати до 100% працівників підприємств. Хоча бувають випадки, коли вручають повістки тим, хто підпадає під бронювання. Але для врегулювання зазначеного питання необхідно провести під головуванням Прем’єр-міністра України за участі профспілок, народних депутатів відповідної наради .

За словами Міністра, важливими питаннями порядку денного залишаються підняття заробітної плати, ліквідація заборгованості, оплати за поставлене вугілля, фінансування розвитку вугільних шахт. Це складні питання над якими працює Міністерство. Головне залучити реальні гроші в галузь, з метою забезпечити стабільність і дати поштовх, щоб запрацював енергоринок.

Народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради України з питань паливно–енергетичного комплексу і житлово – комунальних послуг Михайло Бондар та Вікторія Гриб у своїх виступах висловили всебічну підтримку гірникам на законодавчому рівні.



Виступаючи на Пленумі голова Федерації профспілок України Григорій Осовий наголосив на необхідності направлення відповідного звернення до Прем’єр-міністра України щодо вирішення шахтарських питань на загальнодержавному рівні. Він звернув увагу, що оплата праці шахтарів сьогодні нівелює уявлення про престижність шахтарської праці.

Він також повідомив, що минулого року ФПУ надала гуманітарну підтримку біля 70 тис. ВПО. Всього ФПУ за минулий рік надала гуманітарну допомогу на 124 млн. грн, в тому числі надання гуманітарної підтримки постраждалим, які отримали прихисток у профспілкових санаторіях, а також фінансової допомоги сім’ям загиблих, поранених на зниклих безвісті на суму 721 тис. грн.

В свою чергу керівник Профспілки Андрій Зимін висловив подяку Григорію Васильовичу та членам гуманітарного штабу ФПУ, членам Президії Федерації за надання гуманітарної фінансової та матеріальної допомоги постраждалим членам профспілки та їх сім’ям в наслідок ведення бойових на території України.



В обговоренні даного питання порядку денного взяли участь Золочівський В.П., Сиротюк . Р.П., Юнак С. І., Древаль П.П., Щербань В.П., Віхоть Р.Г. та інші.

За результатами розгляду даного питання було прийнято відповідне рішення.

За матеріалами сайту Укрвуглепрофспілки

https://www.prupu.org/news/24293/

Коментування вимкнене.